Русия отбелязва годишнината от една от най-важните победи в световната история (снимки)

Rusia Volgograd pametnik spomen za bitkata pri Stalingrad

С военен парад днес в руския град  Волгоград (от 1925-а до 1961 година се е наричал Сталинград) отбелязват 75-та годишнина от една от най-значимите военни победи над хитлеро-фашистите.

ruski katushi

Битката при Сталинград се смята за преломен момент във Втората световна война, който води до разгрома на Нацистка Германия.

Руски медии твърдят, че при Сталинград е водена най-голямата и най-кръвопролитна битка в историята на войните. Тя се води между юли 1942-а и началото на февруари 1943 година.

bitkata pri Stalingrad

В кампанията – започнала с нацисткото настъпление на 17 юли 1942 година, загиват и са ранени между 1 700 000 и 2 000 000 души от двете страни. В един момент сраженията са толкова ожесточени, че според историците бойците на Червената армия, хвърлени в боя, не оцеляват до края на деня, а офицерите доживяват на фронта средно 72 часа.

razbiti nacisti pri Stalingrad

На 2 февруари 1943 година командващият 6-а армия на Нацистка Германия фелдмаршал Фридрих Паулус капитулира. По това време той вече е от два дни в щаба на съветската 64-а армия и е разпитван от руските офицери. Съпротивата на отделни групи продължава до 15-20 февруари.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme