Потомци на партизани и ятаци ще се съберат пред паметник на един от героите на съпротивата срещу фашистката власт

rsz_pametnik_cviatko_radoinov_grad_kran

Да се проведе всенародна среща на потомци на избити и измъчвани ятаци и партизани от всички партизански отряди, взели участие в антифашистката борба, от всички краища на Република България“.

За това призовават от организацията на БСП в Казанлък. Местните социалисти обявиха, че подобна среща е необходима, защото “днес ставаме свидетели за опит – от страна на безродници и продажници, да се зачеркне паметта на ятаците и партизаните и да се обезценят лишенията и саможертвата им.

Cvyatko Radoynov

Паметната всенародна среща ще се проведе на 9 септември тази година от 12:00 часа пред паметника на Цвятко Радойнов (1895-1942) в град Крън. Там е родeн полковникът от някогашната Червена армия. Той се завръща в Царство България през 1941 година и става члена на ЦК на БРП (к), както и ръководител на Централната военна комисия и на Народоосвободителната въстаническа армия. Предаден е от информатор на монархо-фашистката полиция. През 1942-а година е заловен. Осъден е на смърт и е разстрелян.

“Наследниците на българските антифашисти ще се съберат под мотото: Ние помним, ние няма да забравим!“, се казва в призива на социалистите в Казанлък.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

 

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme