Скандална учебна програма по история е одобрена от ГЕРБ: Социализмът бил “по-ужасен от турското робство”

rsz_socializam_demonstracia

БСП категорично се обявиха против провокация на образователното министерство, което е под пълния контрол на управляващите от ГЕРБ.

Чиновниците там са одобрили скандална учебна програма по история за 10 клас. Децата ще учат, че в България никога не е имало никога фашизъм, но пък социализмът бил “по-ужасен от турското робство”.

Социалистите обявиха протестна декларация, която беше огласена от парламентарната трибуна от народния представител от “Коалиция за България” Ирена Анастасова. Тя е бивш директор на 125-о училище в София.

Irena Atanasova BSP

Особено цинично е отсъствието на фашизъм и управлението с пронацистки характер“, заяви Анастасова. Тя допълни, че от учебника по история за 10 клас вече ще липсва изучаването на идеологията на нацистите за “чистата раса”. Няма да се споменава и  българското законодателство преди 1944 година, насочено срещу евреите.

Няма друга държава, която да е стигнала дотам, че да се страхува от участието си в съпротивата срещу фашизма“, възкликна народният представител. Тя беше категорична, че става въпрос за нова идеолигизация на българското образование.

Кой предложи програмата във варианта, представен през септември 2017? Кои са тези корифеи на историческата мисъл, за да може имената им да станат публично известни? Които представят социалистическия период като по-ужасен от турското робство?“, попита Ирена Анастасова.

Тя цитира въпросните автори на учебника за 10 клас. Те заявили, че имат подкрепата на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, на евродепутата Андрей Ковачев, както и на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Разговаряхме с историци, които не са активисти на някоя партия. Те са меко казано учудени“, добави Анастасова.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

 

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme