Разграбват и продават части от един от най-знаковите социалистически монументи

rsz_buzludga_monument_interior

Късчета мозайки – от рушащия се монумент на връх Бузлуджа, се предлагат за продажба чрез Интернет, в портала „Ebay”. Това алармираха потребители на социалните мрежи в глобалната мрежа. Някои от тях коментираха „оферта“, според която няколко от мозаечните парчета могат да бъдат закупени за скромните 9,99 долара плюс 4,99 долара за пощенските разходи, пише “Монитор”.

Грабителите продават части от творбите на известни наши художници, сред които – Иван Кирков, Величко Минеков, Валентин Старчев, Йоан Левиев, Иван Стоилов-Бункера и Димитър Киров.

Стотици потребители на Интернет гневно коментираха скандалното посегателство над паметника. Ето какво пишат част от тях “До там ли я докарахме вандали долни?!” и “Душичката си продадохме, ей“. Хората призовават – “продавачът” на елементите от монумента да бъде докладван на МВР, защото всъщност продава артефакти, които са задигнати от държавен обект.

Експерти, които са работили на монумента на връх Бузлуджа, разказват, че през изминалите десетилетия от него са “изнесени” тонове материали. Изчезнали са хиляди квадратни метри гранитни и мраморни плочи, с които е бил застлан подът на мемориалния комплекс. “Изпарили” са се тонове скъпа медна ламарина, с която е бил обшит покривът на монумента “Бузлуджа”.

Сред най-тъжните спомени е разказът за ограбени костюми от гардероба на мавзолея. Те били предназначени за членовете на някогашното Политбюро на ЦК на БКП, за гостуванията им на върха по време на традиционните чествания. На костюмите, връхните палта и шапките били пришити етикети с имената на големците. С някои от тези дрехи години по-късно се разхождали новоназначените „ликвидатори“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme