Преди 74 години партизаните от отряд “Георги Бенковски” водят тежко сражение, убит е бащата на наш политик

partizani otriad georgi benkovski

Навършват се 74 години от едно от най-тежките сражения, които нашите партизани водят срещу армията и полицията на монархофашистката диктатура в Царство България. Води го партизанският отряд “Георги Бенковски”, който между 15 и 17 януари 1944 година се сражава, за да пробие блокадата на многократно превъзхождащи го по брой и въоръжение войскови и полицейски части.

Отрядът “Георги Бенковски” е подразделение на 12-та Врачанска въстаническа оперативна зона на Народоосвободителната армия (НОВА), както е известно партизанското движение срещу монархофашистката диктатура в Царство България.

Партизаните от “Георги Бенковски” действат в региона на Видин.

Първата комунистическа партизанска група във Видинско се сформира през септември 1941 година. През март 1942-а тя прераства в Макрешка партизанска чета. Извършва наказателни и диверсионни акции.

pametnik partizani Vidin

Броят на партизаните се увеличава и през април 1943 година е създаден отряд „”Георги Бенковски”. Негов командир е Живко Пуев, а политкомисар – Иван Зурлов.

През юни 1943 година част от отряда се прехвърля в Пиротско (Югославия) и съвместно с Пиротския партизански отряд на ЮНОА завзема селата Топли дол и Църни връх.

На 1 юли 1943 година – след завръщането си от Югославия, група партизани от отряда водят тежък бой с жандармерийско подразделение при село Стакевци. Убит е командирът на отряда Живко Пуев. Начело на партизаните от “Георги Бенковски” застава Витко Иванов (Бако).

В средата на януари (между 15-и и 17-и) 1944-а година отрядът е блокиран от – многократно превъзхождащи го по брой и въоръжение, войскови и полицейски части. Това става между селата Бойница и Синаговци.

За да пробият блокадата, партизаните водят тежки сражения в местността Липака край село Ивановци и в местността Вълчешки дол. При тези боеве са убити 17 антифашисти. Сред тях е и заместник-командирът на отряда Тошо Младенов (баща на политика Петър Младенов).

Партизаните от отряд “Георги Бенковски” успяват да пробият блокадата и да се прегрупират. През следващите седмици те водят сражение с полицейско подразделение при село Макреш и провеждат наказателна акция в село Граничак.

На 20 август 1944 година нападат караулните помещения на погребите на Белоградчишкия гарнизон. Така партизаните се снабдяват се с много оръжие. В навечерието на 9 септември 1944-а година числеността на отряда е под сто души.

pametnik partizani otriad Georgi Benkovski

На 8 и 9 септември партизанският отряд “Георги Бенковски” установява властта на Отечествения фронт в градовете Белоградчик, Видин и Кула. Съвместно с български войскови части, партизаните отблъскват опит на хитлеристките военни подразделения отново да нахлуят в България.

 

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme