Ръководството на БСП обсъжда позицията на партията по редица важни въпроси

BSP centrala Pozitano

БСП обсъжда на пленум днес ратификацията на Истанбулската конвенция. Със скандалния документ се въвежда така наречения “трети пол”. Очакват се разгорещени спорове на “Позитано” 20, тъй като в партията са раздвоени по темата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на 3 януари, че социалистите не подкрепят ратификацията и това е решението на Изпълнителното бюро.

БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция. Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: “страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете“. Както и: “социален пол” и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола“. Това се казва в позицията на социалистите, която беше огласена преди дни.

От партията призоваха правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в Народното събрание.

Партията на Европейските социалисти обаче, начело на която е Сергей Станишев, подкрепя конвенцията. В нейна подкрепа се произнесе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Пленумът на БСП ще разгледа общо 5 точки, сред които и строителството в Национален парк “Пирин”. Доклад за актуалната политическа обстановка ще изнеси лидерът на партията Корнелия Нинова, ще бъдат изслушани и отчети за работата на парламентарната група и на общинските съветници в СОС. Ще се обсъждат и мерки за подобряване на работата на представителите на БСП в местната власт в страната.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme