През януари 1944 година при американски и британски бомбардировки са убити стотици българи, повечето от тях не са военни

razrushena sgrada Sofia bombardirovka anglo amerikanska

Нужно е да се удари единствено столицата на България, за да капитулира цялата държава. Този град трябва да бъде унищожен, да загине, да бъде сринат до основи и в неговите развалини да се засеят картофи.”
Уинстън Чърчил

Когато на 13 декември 1941 година българското Народно събрание обявява символична война на Великобритания и САЩ, никой от управляващите не е предполагал, че тя скоро ще се превърне в жестока реалност, пише изданието socbg.com.

Обратът във войната през 1943 година позволява на бойната авиация на САЩ и на Великобритания, базирана в Южна Италия, да извършва допълнителни “стратегически операции” срещу германските съюзници, сред които е и Царство България.

Първото въздушно нападение над българската столица е извършено на 14 ноември 1943 година от 91 бомбардировача B-25 “Митчел”. Те хвърлят бомби с общо тегло 141 тона. Разрушени са 47 сгради и постройки, а необитаеми стават 129. Убити са 59 граждански и военни лица, а ранени – 128. Първата група от неприятелски самолети обстрелва с картечници мирните български граждани, които бягат по улиците.

Изкопаните в градинките скривалища, се оказват наводнени и неизползваеми. Следват още три въздушни нападения – на 24 ноември, 10 и 20 декември. София почва да живее в постоянен страх от сирените.

Страшният 10 януари 1944 година

Отминават Коледните празници в студена и затъмнена София. Идва мразовитият и слънчев 10 януари 1944 година. Около 12,30 часа на обяд формация от около 200 американски бомбардировача “В-17” и “В-24” е на подстъпите към българската столица. Съпровождат ги не по-малко от 100 двукорпусни изтребителя Р-38 “Лайтнинг”. Бомбардировачите нанасят удар по София в 12,35 часа, а в 22 часа през нощта 80 британски бомбардировача “Лелингтън” хвърлят още 1000 бомби, предимно в източните квартали на София. Убити са 750 души, ранени са около 700. Повечето от тях не са военни.

Sofia bombardirana ot amerikancite i anglichanite

Напълно са разрушени 3304 сгради, частично – 427. Съобщителната и водоснабдителна мрежа са прекъснати. Южното крило на Народния театър избухва в пламъци. Гори сградата на БАН, съседните здания….

Лошото време принуждава вражеските самолети да се отправят към други наши селища.

На 24 януари е предприето ново нападение над София, но в този ден природата е на страната на софиянци. Цялото Софийско поле е потънало в дебел слой мъгла. Самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ не разполагат с уреди, които да им позволят да бомбардират, без да имат визуално потвърждение. Подобна апаратура е монтирана на британските бомбардировачи от Кралските военновъздушни сили (RAF). И след като се въртят над Витоша в продължение на 45 минути, вражеските самолети поемат в различни посоки. Част от тях бомбардират Скопие, тогава на територията на Царство България. Друга формация от 84 бомбардировача напада Враца. Загиват 124 и са ранени 250 врачани. Изтребители слизат ниско и обстрелват града с бордното си оръжие. Бомбардирани са и други селища в Северна България. Общо над страната са пуснати около 800 бомби.

socbg.com

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme