Силна реч на президента Радев при откриването на нашето председателство на Европейския съюз

prezident Radev

Много сме дали и много може да дадем на европейското семейство“. Това заяви при откриването на българското председателство на Европейския съюз президентът Румен Радев. Церемонията се състоя в Народния театър „Иван Вазов” в София.

На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е “Съединението прави силата”, подчерта президентът.

Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която днес догонва развитите страни в Съюза, спаси своите евреи през най-мрачните години за континента. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство“, изтъкна държавният глава.

Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на Съюза“, отбеляза Радев.

Когато проблемите засягат всички ни, ключът е в реализма и солидарните усилия. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма“, посочи той.

Вярвам, че през следващите 6 месеца нашите гости от Европа ще се чувстват у дома си сред римските руини и православните църкви на България – особено тук в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са само на няколкостотин метра една от друга“, допълни президентът.

Това е уникално историческо достояние, което ще напомня, че Европа не е само икономическо пространство, а и територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме“, каза българският президент Радев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme