Коментар на президента Радев за поредния опит на управляващите да отхвърлят негово политическо решение

rsz_prezident_rumen_radev

Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния закон и особено последните събития показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите“. Така президентът Румен Радев коментира решението на Комисията по правни въпроси към Народното събрание да отхвърли неговото вето върху текстовете в новия Закон за борба с корупцията.

Запитан дали се притеснява от очакваните протести в деня на откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, президентът посочи, че тези протести не би трябвало да притесняват него.

Нормално е, България е демократична страна. Всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи в законово установените форми“, допълни държавният глава.

Помолен да коментира Истанбулската конвенция за така наречения “трети пол” и дали трябва да бързаме с ратификацията ѝ, президентът Радев заяви, че е необходимо да има широк и изчерпателен дебат по темата.

Случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото. Това е много сериозно“, коментира държавният глава.

Румен Радев е категоричен, че в България и сега има закони, които защитават правата на жените и децата в случаи на домашно насилие. “Не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията и съда, тук и сега. Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме – какво сме приели“, каза още Румен Радев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme