Президентът Радев събра високопоставени политици и държавници на важно заседание

Konsultativen savet prezident Radev

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Темата е “Роля на Република България за развитието на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018”.

На заседанието присъстват премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева,  министърът на отбраната Красимир Каракачанов и икономическият му колега Емил Караниколов,  министърът на финансите Владислав Горанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, на “Воля” Веселин Марешки.

В сградата на президентството влязоха началникът на ДАНС Димитър Георгиев и председателят на парламентарната група на “Обединените патриоти” Волен Сидеров.

Ще бъдат изслушани шест доклада – на министрите на отбраната, на външните работи, на икономиката, на образованието и на председателя на БАН.

През октомври 2017 и държавният глава, и премиерът Бойко Борисов, и лидерът на БСП Корнелия Нинова се обявиха за обща европейска отбрана. В края на годината Радев обяви, че ще постави пред Консултативния съвет по национална сигурност темата за “дефицит на държавническо мислене за секторите „Сигурност“ и „Отбрана“. Той смята, че там решенията се вземат хаотично и “на парче”.

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност се провежда два дни преди парламентът да започне работа след зимната ваканция на депутатите. За 11 януари е насрочено и официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В края на миналата година имаше две заседания на Консултативния съвет за национална сигурност заради борбата с корупцията, но консенсус не беше постигнат. Мнозинството в парламента прие предложения от правителството антикорупционен закон, а преди три дни президентът наложи вето върху него, което се очаква да бъде отхвърлено.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme