Знаете ли каква е съдбата на партизаните от района на Омуртаг и какво ги свързва с Шестте ястребинчета?

pametnik partizani Omurtazko

Преди 74 години – през мразовитите дни на януари 1944-а година, група партизани водят отчаяно сражение с многочислени военни и жандармерийски части в района на град Омуртаг. Много от партизаните загиват. Тези хора не са рискували живота си, защото са се надявали на някакви облаги, а защото са имали смелостта да се изправят срещу монархо-фашисткия режим в тогавашна България.

Първите партизани в Омурташко излизат в нелегалност през 1942 година. Създават Омурташката чета. През октомври 1943-а година Тузлушката и Балканската чета се обединяват в Омурташкия партизански отряд, в който участват 64 души. Командир на отряда е Петър Иванов, а политкомисар – Димитър Камбуров.

Отрядът започва да действа активно срещу монархо-фашистката власт в района на Омуртаг. Партизаните блокират селата Любичево, Пчелно и Змейно. Провеждат акции в селата Шишковица и Орач. Там те водят сражение с армейски и полицейски подразделения.

6-te iastrebincheta

Властите отвръщат с репресии, насочени към роднини и предполагаеми привърженици на партизаните.

Между 18 и 20 декември 1943 година военни и полиция провеждат брутална акция в Ястребино. Те задържат 18 човека. Разстрелват ги извън селото. Сред убитите са 6 деца, които са известни като Шестте ястребинчета: Знаете ли кои са шестте ястребинчета и каква е трагичната им история? 

На 1 януари 1944 година Омурташкия партизански отряд води тежко сражение – в района на селата Поройно и Божица, с монархо-фашистки военни и жандармерийски части. Те обкръжават отряда. Партизаните се разделя на групи от по 3-4 човека.

Армията използва военен самолет, който наблюдава движението им в горите между Омуртаг и Антоново. До края на януари загиват 17 партизани. Отрядът е разбит в края на февруари 1944 година. Партизаните, които оцеляват, се присъединяват към Търговищкия партизански отряд. На 9 септември 1944 година те заедно установяват властта на Отечествения фронт в град Омуртаг и в село Камбурово.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...
  1. От. 1944 историята е фалш, лъжа и измама. Тия са и били врагове на законна държава. Тия са хулигани мутри както барета, карамански, занимавали се с подривна дейност. Бандити. Убийци. На такива нетрябва паметник а зарвор. И на бсп затвор

    1. И ти си от Глупаково

    2. Димитрис загордис, кой те бие та звъниш, бе идиот💀, хулиган. Предател. Що си с ромейско византийско име. Келеш. 🏴

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme