Руският посланик със силни думи в памет на загиналите за свободата на България

poslanik na Rusia i zamestnik kmetat na Sofia Todor Chobanov

София отбелязва 140 години от Освобождението на града от турско робство.

С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие беше отбелязана 140-годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София.

Градът е освободен без погром над българското население, както са планирали турците. Освен това те се готвели да подпалят българските махали в София, ако бъдат принудени да напуснат града. Зловещият им план е осуетен от бързата реакция на руската армия и българските опълченци, които настъпват бързо към София през затрупаните със сняг проходи на Стара планина.

Огромна помощ оказват и консулите в София на няколко западни държави, които заявяват на турските власти, че няма да напуснат града – дори и те да го подпалят. Те предупреждават турците, че ще има сериозни последствия за цялата им империя, ако извършат погроми и палежи.

pametnik Sofia ruskite osvoboditeli

Благодарственият молебен днес беше в храм “Света Неделя”. Там се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите за освобождението на София, както и Тържествен молебен за свободата на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.

Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българското Освобождение! Да пребъде даруваната ни от Бога, но и извоювана с толкова много пролята кръв, българска свобода!“, пожела патриарх Неофит.

Посланикът на Руската Федерация в България Анатолий Макаров отбеляза, че за него е голяма чест да представя Русия на тържествата за освобождението на София. “Събитията отпреди 140 години са били не подарък, а заслуга. Те са резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба. Тази борба не би била възможна както без българските будители и опълченци, така и без самоотвержените руски воини, поставили на карта най-скъпото – живота си, заради бъдещето на братския български народ“, припомни посланик Макаров.

Днес е един от най-светлите дни в историята на нашия град. София живее в деветото си хилядолетие и в нейната наистина изключително дълга и богата история има няколко особено светли мига. Един от тях е този миг на свободата. След пет века чужда власт, след много страдания, много тежки моменти в нейната история – точно преди Рождество, на 23 декември по стар стил, на 4 януари нов стил, преди 140 години, нашият град е освободен. Като по чудо не го застига съдбата, която са му планирали – да бъде опустошен, опожарен. Софийските първенци, които са били арестувани, не са били депортирани“, разказа заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

 

Подобни публикации


loading...
  1. Цар освободител, и руснаци да, но не и мародери след 1943 рушшнаци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme