Известен моден експерт сравнява стила на Десилсава Радева с този на съпругите на бившите ни президенти (снимки)

rsz_1desislava_radeva

Стилът на съпругата на президента Радев – Десислава Радева, коментира модният експерт проф. Любомир Стойков. Той споделя своите виждания пред Биляна Запрянова от списание “Esquire” (България).

Какво мислиш за имиджа на петте първи дами?

– За Десислава Радева все още е рано да се правят генерални обобщения. Юлиана Плевнелиева така и не се появи в публичното пространство и не влезе в ролята на първа дама. Стилът на Мария Желева беше общо взето като този на президента Желев – твърде семпъл. Бих откроил Антонина Стоянова и Зорка Първанова. И двете имаха стил, подходящ за техните позиция и статут. Похвално е, че те се доверяваха на български модни къщи и дизайнери – Антонина Стоянова на „Рила стил“, а Зорка Първанова на Фани Пападопулу. Г-жа Стоянова наблягаше и на модата да се носят шапки – и го правеше успешно, като ползваше услугите на известната българска шапкарка Ирина Сардарева.

Radeva Viena

Ти какъв съвет би дал на първата ни дама?

– Първо, по отношение на имиджа – да намери своя собствен стил съобразно новата й функция и да се довери на български дизайнери и стилисти. Иначе най-лесно ми е да кажа: „Да скъсява косата и да удължава полата!“, но не е толкова елементарно. Би следвало по-активно да търси съветите на имиджмейкъри, консултанти по публично поведение и експерти по етикет и протокол, но и да се вслушва във вътрешния си глас. Второ, да използва максимално ресурса на първа дама в името на стойностни социални каузи и хуманни инициативи. Да не забравя, че има и важната задача да бъде образец за висока визуална култура, да бъде пример за подражание и възпитание в духа на непреходните човешки ценности и национални добродетели!

Desislava Radeva Bridzhit Makron

Трябва ли да има хора, които да се грижат за визията на президента и неговата съпруга? И има ли такива в България?

– Дойдохме си на думата. Задължително е държавният глава и неговата съпруга да бъдат консултирани по въпроси, свързани със стила и публичното поведение – в това число за облеклото, въобще за външността им. Дрехите и допълненията играят много важна функция в изграждането на публичния имидж, в осъществяването на ефективна комуникация с хората, с обществото като цяло. И това не бива да бъде пренебрегвано и подценявано. Знаеш ли каква е световната практика в това отношение?

Ако трябва да бъда честна, не съм се гмуркала в тези дълбоки води.

– Все повече се обръща внимание не само на тоалетите, с които се облича първата дама, но и въобще на нейния стайлинг. Например – Мишел Обама разполагаше не само с фризьор, но и с гримьор, който денонощно беше на нейно разположение. Той беше зачислен на заплата в антуража й и я придружаваше непрекъснато. Понякога обаче обществото тълкува това като ненужно разхищение на държавния бюджет. Да си спомним, че преди време се вдигна голям вой за високата заплата на личния фризьор на френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец…

esquire.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme