БСП с важен призив към правителството на премиера Борисов

BSP centrala Pozitano

БСП не подкрепя ратификацията на “Истанбулската конвенция” “. Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на партията.

Със скандалния документ, който вчера беше изпратен от правителството на Борисов за ратификация в Народното събрание, се въвежда понятието – “трети пол”. Очаква се това понятие да бъде “разяснявано” дори на най-малките – в детските градини.

Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции“, подчертават социалистите

Но няма как да приемем текстове в “Истанбулската конвенция”, които задължават: “страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете“.

gei parad homoseksualisti

Както и: “социален пол” и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола“, се казва в позицията на Изпълнителното бюро на БСП.

Обръщаме внимание, че при обсъждане проекта на Конвенцията тя получава нееднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа.  

Именно поради това решението на Комитета на министрите за приемането на Конвенцията е формулирано като прието “без гласуване” (а не с консенсус), въпреки утвърдената традиция конвенциите да бъдат приемани с консенсус от всички страни членки. Очевидно поради това от откриването на Конвенцията за подписване през месец май 2011 до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки на Съвета на Европа. От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са.

Бихме отбелязали също, че принципно решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава.

Няма автоматично задължение на държавите членки да ратифицират дадена конвенция.

Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов  на първото заседание на Министерски съвет за 2018 година и първото по време на Председателството.

Очевидно то разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите приоритети, одобрен от кабинета “Борисов”, е консенсус. С това действие правителството прави точно обратното. То минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза.

Призоваваме правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в Народното събрание“, настояват от БСП.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

 

Подобни публикации


loading...
  1. Електората на БСП е в тази трета група……!

  2. Бсп кога ще се изнесе от позитано 20. Самонастанили се на чужд имот, чужда територия. Що не си ходят на будлуджа. Широко просторно

    1. Защото не им дават Бузлуджа!

    2. Тогава да се нанесят в къща музеи г димитров на бул опълченска

  3. Аз пък мислех ,че БСП ще подкрепят конвенцията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme