Как кметове на села прахосаха милиони за стадиони и СПА под ръководство на премиера Борисов

rsz_stadion_selo

Черна книга на правителственото разхищение в България“.

Така екип от Института за пазарна икономика е озаглавил свой анализ на “усвояването” на стотици милиони – може би милиарди, от правителствата на Бойко Борисов. Представяме ви разследване за реализация на “проекти” в български села със средства от европейската Програма за развитие на селските райони. В това няма нищо лошо, ако тези пари бяха дадени за изграждането на канализация и пътища, а не за… стадиони и СПА-центрове в почти обезлюдени села. Под заглавие “Във всяко село – стадион” – от Института за пазарна икономика представят резултатите от свое разследване по темата. Представяме ви част от него (публикуваме без редакторска намеса):

“През последните години в много български села се наблюдава интересен парадокс – малките населени места нямат нови работещи пречиствателни станции, а старите са напълно амортизирани, дигите край водоемите са запуснати, ако съществуват, инфраструктурата е в тежко състояние, но въпреки това в тях се строят… стадиони, СПА-центрове, игрища за баскетбол и волейбол.

Трудно бихме могли да опишем по-цветущо тенденцията да се строят стадиони в селата от треньора на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов. В интервю в националния ефир педи време той заяви: “Последните години се използват европейски пари по Програмата за развитие на селските райони. Всеки селски кмет строи зала или стадион. Те нямат канализация, но се строи зала или стадион, който до една година ще бъде склад за ябълки, най-вероятно”.

Дори премиерът Бойко Борисов в средата на септември 2015-а година се похвали, че: “Само преди дни – десетки милиони в София, днес в Кърджали – 70 милиона за пречиствателна станция, тук 10.7 милиона в стадиона, 5 и нещо и в залите…,”

Разбира се, не всички от тези проекти са свързани с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Но имплицитно присъстващият момент е, че пари се раздават с лека ръка. Още по-интересният въпрос е защо села с население 300-1000 души имат чисто нови спортни съоръжения. Защо има нови стадиони?

Причината за наличието на нови стадиони в едни от най-малките населени места в България до голяма степен се корени в начина, по който е формулирана Програмата за развитие на селските райони в периода 2014-2020 година. Целта, разписана в плана, е: “За да се намалят съществуващите различия между селските и градските райони и съгласно идентифицираните потребности в SWOT анализа, с подпомагането по мярката ще се създаде, по- добри или разшири малка по мащаби инфраструктура в селските райони, включително и широколентова инфраструктура, публична инфраструктура за отдих и туристическа информация и подобряването и разширяването на основните услуги, включително за отдих и спорт“.

Очаквайте продължение.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

 

Подобни публикации


loading...
  1. Майтап след майтапа…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme