Влизат в сила важни промени. Свързани са с – данъците, пенсиите, обезщетенията за безработица и майчинство

pari pensia

От днес (1 януари) минималната работна заплата става 510 лева, а минималната пенсия – 200 лева.

От началото на тази година обаче се увеличават данъците на всички, които работят – с 1% се увеличават вноските за пенсия. За родените преди 1 януари 1960 година данъкът за фонд “Пенсии” нараства до 19,8%, а за родените след тази дата – до 14,7%.

Увеличава се и възрастта за пенсиониране. През тази година жените ще се пенсионират на възраст 61 години и 2 месеца при 35 години и 6 месеца осигурителен стаж, а мъжете – на 64 години и 1 месец при стаж – 38 години и 6 месеца.

От 1 януари се вдига и минималното дневно обезщетение за безработица. От 7,20 лева то се увеличава на 9 лева. Въвежда се и таван от 74 лева и 20 стотинки на ден.

Променят се изискванията на право за обезщетение за безработица. Тези, които искат да ги ползват, трябва да има внесени или дължими вноски за фонд “Безработица” – най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

Също от днес майките, които са останали у дома, за да отглеждат деца на възраст между 1 и 2 години, ще получават от държавата вече 380 лева, а не както беше досега – 340 лева.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

 

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme