Влиятелно германско издание пише за България: “С дупките ще се справят, но с корупцията – не”

pravitelstvo Boiko Borisov zasedanie

След като британският вестник “Гардиън” писа за “облака от корупция”, надвиснал над България, с мащабна статия по темата излезе и влиятелното германско издание “Ди Цайт”.

С дупките ще се справят, но с корупцията – не” – това е подзаглавието на материала. Като слабости на страната са посочени проблемите в правосъдната система, корупцията и участието на националисти в управлението.

Die Zeit za korupciata v Balgaria

Началото на статията на Томас Рьосер е красноречиво:

Бъдещите ресорни председатели на ЕС не искат да оставят нищо на случайността. 3000 охранителни камери гледат към почти всеки ъгъл на столицата София. Дупките по основните пътни артерии към летището са премахнати. Каруците би трябвало да изчезнат от градския пейзаж. Даже НДК, дълго време изглеждал като занемарен бункер, е модернизиран навреме за 22.5 млн. евро. Този голям проект не само показва желанието на правителството да развива страната, но и е илюстрация на най-големия проблем на България – корупцията. Прокуратурата разследва бившия директор на двореца (Мирослав Боршош) по подозрение за злоупотреба с публични средства”.

Авторът отбелязва, че 11 години след влизането в ЕС България все още е на дъното на всички социални класации и даже растежът и ниската безработица не спират масовата емиграция. Според него за много българи нашата страна не се възползва достатъчно ефективно от възможностите, които ЕС й дава, като за успешен пример посочват Румъния.

Масовото усещане обаче е, че без ЕС и НАТО България би била даже по-зле. Така към момента страната ни е избрала да е надежден партньор на ЕС на Балканите, като до момента нито един път не е възразявала на по-големите в общността, посочва германският всекидневник.

Прибавете към това впечатлението на много българи, че са загърбени от богатите страни. Например, България нам да бъде допусната в Шенген (…) България е печално известна с подкупните си граничари и партньорите се страхуват от „омекване” на границите“, пише Рьосер.

Той цитира редица данни за корупцията и на по-високите етажи. “Олигархията и бизнес интересите държат политиците и магистратите под контрол (…) Медиите като механизъм за ранно предупреждение вече са масово беззъби“, твърди германският журналист.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

 

loading...
  1. Каквото и да пишат е вярно!

  2. Лицемери,като е така да решат проблема,нали са Евро полицаи,ама така им изнася!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme