Борци против корупцията призовават президента Радев да наложи вето върху спорен закон

prezident Radev rech

От фондация “Антикорупционен фонд” призоваха президента да наложи вето върху новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Законът беше приет на едно от последните заседания на парламента за тази година, а държавният глава вече намекна, че може да го върне за ново обсъждане.

Antikorupcionen fond

Експерти от “Антикорупционен фонд” коментират, че с новия закон самоцелно се създава нова държавна комисия, без гаранции за нейната независимост от политическо влияние. Не са гарантирани и основни права и свободи на гражданите.

Те оспорват механичното сливане на твърде различни по функции и дейности органи, някой от които през годините са доказали своята неефективност.

Законът противоречи на принципите на правовата държава и на разделението на властите, смятат още юристите на неправителствената организация, цитирани от БНР.

Cvetanov Borisov Karakachanov Simeonov

От “Антикорупционен фонд” виждат проблем и в избора на председател и членове на Комисията с обикновено мнозинство, защото това дава на управляващите пълна доминация в органа. Така се създават условия за концентрация и злоупотреба с власт.

 От “Антикорупционния фонд” изтъкват и други слабости на новия закон. Не е гарантирана защита за гражданите и организациите, които ще искат да съдействат на новия антикорупционен орган. Процедурата за попълването и подаването на имуществените декларации – от страна на задължените лица, не е ефективна. Тази за отнемане на незаконно придобитото имущество пък е оценена като несъвършена.

Възможността – новият антикорупционен орган да използва специални разузнавателни средства, създава предпоставки за концентрация на власт и възможни злоупотреби с нея, пишат до президента от “Антикорупционния фонд”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme