Операция на Червената армия “Багратион” – началото на края на нацисткия Райх

Настъпателната операция на Червената армия под кодовото наименование “Багратион” през юни 1944 година доведе до унищожаване на мощната група армии “Център” на нацистка Германия. Това пише американският автор Робърт Бекхузен за изданието “National Interest”, цитиран от pogled.info

В резултат от операция “Багратион” – стотици хиляди съветски войници и хиляди танкове, разположени първоначално на изток от Минск, стъпват на територията на Третия райх. Това е най-крупната катастрофа на Германия през Втората световна война. По време на операцията – силно отслабналите вече въоръжени сили на нацистите, губят повече от 400 хиляди войници.

За операцията “Багратион” съветското командване мобилизира 4 000 танка, 34 000 артилерийски оръдия и 4 800 самолета. Германската страна разполага с 495 танка, 2500 артилерийски оръдия и 602 самолета. Тези цифри показват – колко отслабена вече е била армията на Хитлер през лятото на 1944-а година.

Преди началото на операцията, съветските радиокомуникации се ограничават, а заповедите се доставят по куриер. Това лишава германското разузнаване от възможността да предвиди предстоящата офанзива. Освен това съветските партизани сковават действията на повечето от резервите на армиите „Център”.

Партизаните се превръщат в значителен проблем за германците през 1944 година, когато десетки хиляди бойци действат зад фронтовата линия. Точно преди началото на операция “Багратион” – те провеждат серия от удивителни атаки срещу инфраструктурни обекти на германците. Партизаните разрушават повече от хиляда транспортни възела и по този начин ограничават възможността на германците да отстъпват, да се снабдяват и да придвижват войските си по фронтовата линия.

В резултат на партизанските действия се откриват пролуки за преминаване на съветските бронирани машини. От този момент на войната Германия вече не може да компенсира загубите си. Докато Съветският съюз можеше и го направи.

pogled.info

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme