В навечерието на годишнината от масовото убийство на деца от монархофашистката диктатура в България

pametnik v pamet na Iastrebinchetata

В навечерието сме на 74-та годишнина от едно от най-зловещите престъпления на монархофашистката диктатура в България.

На 20 декември 1943 година по заповед на подпоручик Константин Йорданов войници разстрелват на шосето край село Ястребино (западно от Омуртаг) 18 души. Сред тях са и шест деца – на възраст от 7 до 12 година. Те са известни като Шестте ястребинчета сред много от хората от по-възрастното поколение. Повечето от младите хора у нас обаче едва ли са чували за тази трагедия?! Днес ще ви разкажем за началото на това престъпление.

През есента на 1943 година е сформиран Омуртагският партизански отряд. В неговите две чети се включват младежи и девойки от Поляне (днес Антоново), Ястребино и други околни села.

Дръзките акции на партизаните в този район и помощта, която почти цялото Ястребино им оказва, карат околийския управител да изрече злокобните думи: „В Ястребино всички са комунисти… Цялото село трябва да бъде унищожено.“ В интерес на истината почти никой от партизаните не е комунист, те са членове на РМС и на БЗНС.

По искане на същия управител на 18 и 19 декември 1943 година в местността Тузлука е извършена блокада от войска и полиция. Целта била разправа със старото „комунистическо гнездо“ Ястребино. В блокадата участват 19-и пехотен полк от Шумен, 7-и пехотен полк, 5-и армейски артилерийски полк, 4-а дивизионна ловна дружина и 3-о товарно артилерийско отделение.

В самото село Ястребино действа втора картечна рота на 19-и пехотен полк от Шумен. Командир на ротата е – мобилизираният от запаса учител, подпоручик Константин Йорданов. Той е баща на две деца. Към него е прикрепен полицейският агент Стоян Узунов.

Двамата са пряко отговорни за едно от най-зловещите престъпления на политическа основа в новата ни история (следва продължение).

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

  1. Нищо и никой немогат да бъдат забравени….

  2. Чакайте тия дни от там да намине Асен Генов с кофата и баданарката…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme