През 2018 година влизат в сила важни промени, които касаят безработните хора

NOI

Хората, които са принудени да напуснат работа по инициатива на работодателя срещу компенсация от поне 4 заплати, вече няма да получават пълно обезщетение за безработица от Националния осигурителен институт (НОИ).

Това е поредната репресивна мярка срещу правото на осигурените лица, изпаднали от пазара на труда, да получат подкрепа от общественото осигуряване срещу вноските, които са им удържали. Тя е прокарана с една от многото промени в Кодекса за социално осигуряване през Закона за бюджета на държавното осигуряване.

Така работниците и служителите, които са “освободени” и са им платени 4 заплати, ще имат право само на минимално обезщетение за 4 месеца. Същото се отнася и държавните служители, които “са съкратени” и са им изплатени  максимум 6 заплати, пише segabg.com.

rsz_pari_evro_kredit_malko_pari

Досега минималното обезщетение за безработица се даваше, само ако  работникът или служителят е напуснал по собствено желание или е уволнен дисциплинарно. С новите регламенти – уволнение по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение, се приравнява на такова по взаимно съгласие, въпреки че очевидно условията зависят от волята на работодателя.

Досега работниците и служителите можеха да получат при съкращаване минимум 4 заплати, а понякога и повече. След това те получаваха и обезщетение от НОИ в пълен размер.

От началото на 2018 година обаче, ако искат да запазят правото си на обезщетение, те ще трябва да бъдат съкратени на някое от основанията, като “намаляване обема на работа” или “закриване на част от предприятието”. При тези случаи обаче им се полагат най-много две заплати, когато ги освобождават от работа.

В Кодекса за социално осигуряване бяха гласувани още няколко промени, които ограничават достъпа до обезщетение за безработица. За пълния период от 12 месеца обезщетение вече ще може да се получава при над 15 година осигурителен стаж с осигуряване за безработица, придобит за времето след 31 декември 2001 година. Сега изискването е за по-кратък стаж – над 12 години. Това означава на практика, че човек не би трябвало да е оставал без работа дори за година.

За правото на отпускане на обезщетение за безработица се изискват 15 месеца осигуряване през последните 18 месеца, вместо сегашните 9 месеца от последните 15 месеца.

Въведен е максимален дневен размер на обезщетението от 74.29 лв., въпреки че вече има едно ограничение, наложено от максималния осигурителен доход. Единствената добра новина за безработните е, че минималният размер се увеличава на 9 лв. от 7.20 лева.

segabg.com

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme