Рекордна инфлация у нас! Мислите ли, че заплатите и пенсиите изпреварват увеличението на цените?

malko pari pensii

Темпът на инфлацията у нас се ускорява за четвърти пореден месец, като през ноември повишението на цените достига нов рекорд – 3% на годишна база. Това е най-високата промяна от февруари 2013 година, когато индексът отбеляза 3.6%. Данните са на Националния статистически институт (НСИ).

Основен източник на годишното поскъпване продължават да са храните.

През ноември цените на хранителните продукти продължават да вървят нагоре. От началото на годината те са поскъпнали средно с 4.9%.

Има увеличение при почти всички групи стоки, информира държавната статистика. Най-значителна обаче е промяната при млякото, млечните продукти и яйцата. Те поскъпват с 10.1% спрямо миналата година. При маслата и мазнините поскъпването е с 8.2%.

Поскъпване (5.3%) има и заради разходите за “Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива”. То идва предимно от цените на газообразните горива и топлоенергията. За пореден месец те нарастват с двуцифрени темпове. През ноември промяната е съответно 17.3% и 23.1% нагоре спрямо същия месец на миналата година.

Инфлацията в тази група е резултат от административното повишение на цената на природния газ. Той е определящ компонент в стойността на топлоенергията, което обяснява и големите промени в нейните стойности. Течните и твърдите горива също допринасят към общия ръст на цените, но промяната е по-умерена – съответно 5.7% и 8.7%.

Поскъпват и лекарствата, като при някои от тях увеличението на цените е значително.

Значително повишение се наблюдава и в сектор “Образование” – 4% на годишна база.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...
  1. Това ли е новият виц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme