На днешния ден е роден един от най-видните български поети и антифашисти

pametnik na Vapcarov

На 7 декември (24 ноември стар стил) през 1909-а година в Банско e роден един от най-великите българи – поетът и антифашист Никола Йонков Вапцаров. Тогава родният му град все още е под турско робство. Баща му – Йонко Вапцаров, е един от войводите на четите на ВМРО.

Творчеството на Никола Вапцаров е определяно като социално и хуманно. Приживе е издадена само една негова стихосбирка – “Моторни песни”. Тя излиза през 1940 година. Поезията на Вапцаров оставя ярък отпечатък в българската и световната литература. Преведена е на 90 езика. Получава посмъртно почетна Международна награда за мир през 1952 година.

Vapcarov Varna

Никола Вапцаров завършва прогимназия в родния си град, а гимназия в Разлог. След това учи в Морското машинно училище във Варна (1926-1932). По време на практиката си посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид.

След завършване на Морското училище Вапцаров постъпва като техник в книжно-мукавената фабрика в село Кочериново. През 1936 година заминава за София. После работи като огняр в железниците и в Софийския общински екарисаж.

През 1940 Вапцаров събира подписи из Разложко, по т.нар. “Соболева акция” за приятелство и взаимопомощ между България и СССР. За участието му в тази акция е съден и интерниран в Годеч.

nikola-vapcarov

Вапцаров работи за нелегалната тогава Българска комунистическа партия и е активен антифашист. През 1942 година е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата. Обвинен е в организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 година.

Да си спомним за човека и поета Вапцаров чрез неговата творба:

ПРОЩАЛНО

На жена ми

Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя –
вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам –
ще те целуна и ще си отида.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

 

Подобни публикации


loading...
 1. “Усмихнати чули звездите отгоре
  и викнали:
  „Браво, човек!“/Н. Вапцаров/

 2. “Тази земя,
  по която тъпча сега,
  тази земя,
  която пролетен вятър пробужда,
  тази земя – не е моя земя,
  тази земя,
  простете, е чужда.” 🙁
  – Из „Земя”/Н. Вапцаров/ 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme