Шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства направи скандални разкрития, които касаят всички нас

podslushvane

Националното бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС) не може да гарантира на гражданите точен отговор – подслушват ли ги незаконно.

Това обяви от трибуната на Народното събрание шефът на Бюрото Бойко Рашков при представянето на доклада за дейността му през 2016 година.

Boiko Rashkov parlamenta

“Ние – в Бюрото вече не можем да гарантираме 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на ограничения на правата им със СРС-та – по една причина. Тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината. Нека така да го кажем”, заяви Рашков.

Той каза, че Бюрото не получава необходимото съдействие от страна на прокуратурата. Рашков твърди, че има унищожаване на важни веществени доказателства. Освен това имало разрешения от съда за използване на СРС-та, но такива не са приложени, без да има обяснение защо.

Бюрото е образувало 88 преписки по искания за проверка дали е било регламентирано използване на специални разузнавателни средства. В пет случаи е установено нерегламентирано използване и хората са били уведомени. Бойко Рашков обясни, че е имало множество случаи, в които не се е взело решение – хората, които са били следени и подслушвани, да бъдат информирани за това.

От “БСП за България” попитаха – дали има политици, магистрати, журналисти, срещу които са били използвани нерегламентирани СРС-та. Бойко Рашков не даде директен отговор.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

 

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme