Президентът Радев със силно изявление пред наши сънародници

Radev vav Francia sreshta s balgari

Едно от най-важните неща, които правите, e нашите български деца да не забравят българското четмо и писмо. Всяко българско дете – независимо къде се намира, трябва да има достъп до българско училище, а българската държава трябва да върши своята работа с още много по-голяма активност“. Това заяви президентът Румен Радев на среща със стотици наши сънародници в Париж.

Radev Makron sreshta v Parizg

Той е на посещение във Франция по покана на френския президента Еманюел Макрон. Двамата лидери се срещнаха в “Елисейския дворец” – официалната резиденция на френските президент.

България и Франция са стратегически партньори. За доверието в двустранните отношения голям принос има и българската общност в страната“, подчерта държавният глава по-късно пред българи във френската столица.

Нашата емиграция в Париж даде световни имена в областта на науката и образованието – на изкуството и културата, художници, певци, танцьори, писатели. Тя продължава да дава блестящи инженери и мениджъри“, каза президентът. Той призова сънародниците ни никога да не забравят, че завоюваните успехи в тази изключително конкурентна среда са успехи и за България. Те се постигат с много талант, упоритост и себеотдаване.

Държавният глава приветства усилията на българската общност за признаване на българския език за матуритетен в образователната система на Франция.

Благодаря на моята съпруга, която прие тази кауза и още през лятото, когато г-жа Брижит Макрон беше на посещение със съпруга си в България, постави този въпрос. Имам потвърждение от президента на Франция, че той ще бъде придвижен към френските институции и ще се търси решение в най-близко време“, посочи още президентът.

Румен Радев благодари на българската общност и за създадените множество културно-просветни, информационни, благотворителни дружества и асоциации. В Париж има четири български училища, в които се обучават над 500 деца.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

 

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme