Шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства с ново скандално разкритие

podslushvane

В ход е атака срещу Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС), за да не може да се контролира кой кого следи и подслушва.

Boiko Rashkov shef na buroto za kontrol na razuznavatelnite sredstva

Това стана ясно от изказване на председателя на Бюрото Бойко Рашков в интервю за bTV.

По думите му най-уязвими от специални разузнавателни средства (СРС) са политиците. “Чрез използване на СРС по отношение на един политик, независимо дали е законосъобразно или не е, се придобива информация. Така неговата политическа дейност става достояние… Тези, които управляват в момента, мога да наблюдават своите опоненти с използването на държавния апарат. Службите, които контролират гражданите са подчинени на изпълнителната – на политическата власт, който управлява страната”, обясни Рашков.

Според него именно в това е проблемът – кой чете информацията и как я използва.

Бойко Рашков обясни, че със създаването на бюрото страната ни е изпълнила изискванията на Европейския съд за правата на човека, който произнесъл осъдителна присъда заради незаконно подслушване. В това решение се посочвало, че 10 хиляди разрешения за СРС – за мащабите на България, са прекалено голям брой.

“Сега сме успели да редуцираме този брой под половината”, обясни Рашков.

Boiko Rashkov

В средата на август обаче той заяви пред “Нова телевизия”: “В момента масово се подслушват политици, журналисти, бизнесмени”.

Днес Рашков разкри пред bTV, че през 2016 година са наблюдавани, следени и подслушвани 2749 души. Сред тях под 10 процента са политици и магистрати. Шефът на бюрото за контрол над СРС се закани да предостави пред парламента данни за конкретни злоупотреби от конкретни служби. 

Бойко Рашков обаче намекна за “драстични нарушения” в ДАНС. Сред тях са внасяне на искания за прилагане на СРС до съд, който не е компетентен да издаде подобно разрешение. В последните години съдът отказвал все по-често подобни искания.

Преди месеци службата на Рашков беше подложена на безпрецедентна атака. Поискано беше отнемането на допуска до класифицирана информация на зам.-председателя на Бюрото Георги Гатев. Той беше обвинен, че помагал на подсъдими лица да попълват заявления до Бюрото за това дали са подслушвани незаконно или не. В отговор Бойко Рашков контраатакува като заяви, че има данни за поредица от неправомерни действия от страна на някои органи по прилагането на СРС.

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства беше създадено през 2013 година в отговор на скандалите с поредицата от незаконни подслушвания. Тогава в общественото пространство бяха огласени скандални запаси на разговори на политици и магистрати, включително и на премиера Бойко Борисов.

Бойко Рашков твърди, че има хора които искат Бюрото да бъде закрито, така че службите да останат изцяло под контрола на изпълнителната власт.

“Изрази като: “Трябва да се смачка бюрото”, аз знам кой ги е произнесъл”, коментира той днес пред bTV.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme