Андреевден е!

Sveti Andrei Parvozvani

Православната църква днес почита паметта на св. апостол Андрей Първозвани. Нарича се Първозвани, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа.

Народният календар отбелязва деня като Андреевден. Във фолклора празникът се свързва с прехода от есен към зима.

Името на св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Исус, казал: “Ето агнецът Божий!” Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден.

След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: “Намерихме Месия!” И го довел при Христа. Двамата братя продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболов. Те били родом от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял на Галилейското море и им казал: “Вървете след мене и аз ще ви направя спасители на човеци.” Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и Възкресение.

В битовото християнство се шири вярването, че свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В някои български райони наричат деня още Едрей, Едринден или Мечкин ден.

В народните възгледи и познания се смята, че от този ден започва нарастването на деня. Поговорка гласи: “На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme