На ГЕРБ не им се получи да ни “одерат” за пореден път

pari

Разрешените плащания в брой остават до 10 000 лева, реши парламентът. Запазва се и отстъпката, ако декларацията се внесе по електронен път.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, с които се изменят и други закони.

Със 101 гласа “за”, 52 “против” и 9 въздържали се – депутатите отхвърлиха предложението на правителството, кешовите плащания да бъдат ограничени до 5000 лева.

Срещу намаляването на лимита на плащанията в брой се обявиха от “Обединени патриоти” – коалиционен партньор на ГЕРБ, “БСП за България”, ДПС и “Воля” на Марешки – неофициална “патерица” на управляващите.

Menda Stoianova

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) защити предложението за намаляване на тавана на плащанията в брой. Тя каза, че това била поредната мярка за борба със сивата икономика.

Депутатът Красимир Янков от “БСП за България” коментира, че ако се приеме текста на правителството, всички разплащания над 5000 лева ще минат през банковата система и ще бъдат таксувани. Според него – така на практика, се повишава данъчната тежест за гражданите.

“Целта е, ако може през банките и семки да си купуваме”, коментира Павел Шопов от “Обединени патриоти”.

Така при гласуването на второ четене беше отхвърлено предложението на правителството за промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Наскоро предложението беше отхвърлено и в бюджетната комисия.

Депутатите се отказаха и от първоначалното предложение – самоосигуряващите се лица да подават годишна данъчна декларация само по електронен път. Това щеше да засегне над 250 хиляди души. Сред тях и много хора, които трябваше да платят за “електронен подпис” или за друг начин, за да подадат декларацията си онлайн.

Ако годишната данъчна декларация бъде подадена до 31 януари на следващата година по електронен път, лицата ще ползват отстъпка 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лева. Условието е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и данъкът за довнасяне да е внесен в срок до 31 януари. Това записаха депутатите в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Предприятията – платци на доходи, подават декларация за дължимите данъци само по електронен път, ако задължението за подаване на декларацията възниква след 31 декември 2017 година, решиха народните представители.

Принудителната административна мярка “запечатване на обект за срок до един месец” ще може да се прилага и към трето лице, решиха още депутатите. Мярката ще може да се прилага, когато към момента на запечатване обектът или обектите се стопанисват от това трето лице. За целта трябва да бъде доказано, че лицето е знаело или е могло да знае, че е започната процедура по запечатване.

Урежда се и корекцията на ползван данъчен кредит за стоки и услуги, като се предвижда тези разпоредби да влязат в сила от 1 декември 2017 година.

Останалите изменения в Закона за ДДС влизат в сила от 1 януари 2018 година.

dir.bg

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme