Президентът Радев със значимо изявление за България и Европейския съюз

Radev Taiani

“Българските институции в лицето на парламента, правителството и президента обединяват усилията си за успешното провеждане на Председателството на Съвета на Европейския съюз”.

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, както и с представители на политическите групи в Европарламента.

Държавният глава добави, че гражданите на България са едни от най-силните привърженици и защитници на единството на Европейския съюз.

“Като председател на Съвета – България няма да преследва свои тесни национални интереси, а ще бъде партньор и посредник при разрешаването на наболелите предизвикателства пред общността”, подчерта още Румен Радев.

Президентът запозна председателя на Европейския парламент с най-важните приоритети за България като председател на Съвета. Сред тях е европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

“България добре знае цената на мира на Балканите. Ще използваме целия си натрупан опит като член на Европейския съюз, за да работим за стабилност и интеграция на Западните Балкани, защото Европейският съюз има интерес от сигурността и просперитета на нашия регион”, каза още Румен Радев.

Като едно от големите предизвикателства пред Европейския съюз, българският президент открои кризата с имигрантите от предимно мюсюлмански страни. Той призова политиката на “отворени врати” на Европейския съюз за имигрантите да бъде заменена с подкрепа за усилията на държавите от Африка и Близкия Изток да подобрят условията за живот и развитие на своите граждани.

Председателят Антонио Таяни изрази увереност, че Европейският парламент и България споделят общи важни приоритети от европейския дневен ред в контекста на предстоящото председателство.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme