Проучване: Близо половината българи искат да живеят по времето на социализма у нас. Вярвате ли на това?

NDK - 80-te

41% от българите предпочитат да живеят в годините преди промените след 10 ноември – по време на периода, известен като социализъм в България.Това показват данните от национално представително проучване на изследователски център “Тренд”, направено по поръчка на евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев, който беше кандидат на ГЕРБ за Европейския парламент. Изследването е проведено в периода между 18 и 26 октомври 2017 г. сред 1005 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”.

Участниците в допитването е трябвало да отговорят на въпроса – в кой период биха предпочели да живеят, в сегашния – след 10 ноември 1989 година, или по време на социализма. Оказало се, че равен брой от запитаните (по 41%) искат да живеят в двата периода.

Сравнително висок процент от запитаните успяват да асоциират с конкретни неща годините от 1944-а до 1989 година. Тук преобладават положителните оценки най-вече свързани със социалните постижения на социализма у нас – работа за всеки (16%), спокойствие (11%), безплатно здравеопазване и образование (8% / 7%).

Много малко участници в допитването свързват този период от нашата история с негативни асоциации като цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

От изследването става ясно още, че българите са раздвоени по въпроса дали годините от Освобождението до 9 септември 1944 година са били добри или лоши години за България.

Позитивните и негативните асоциации за периода са сравнително поравно разделени. От една страна се отчитат натрупвания около подема и развитието (15%), исторически събития като Независимостта (5%), Освобождението (4%), Съединението (3%), но от друга страна споменът за националните катастрофи (8%), двете световни войни (6%) също са част от националния ни спомен за периода.

 

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

 

 

Подобни публикации


loading...
 1. Аз също искам социализъма….

 2. Андрей луканов ви преееба, с ваште приятели сащ ричард и план Ран-Ъп

 3. Повече от половината

 4. може и повече да са, но ги е страх да си кажат

 5. аз определено искам

 6. Пътят към Куба,Венецуела и Северна Корея е отворен.Кой ви спира? Искате да живеете,идете там пък си “живейте” 🙂

 7. глупости,вие за дебили ли ни имате,те са 20% от вас колкото сте и вие

 8. АМИ ВЪРНЕТЕ ,,СОЦИАЛИЗМА ”-А МОЖЕ БИ ИСКАТЕ ДА ИМАТЕ РЕЖИМ НА ТОКА ,ДА СИ СТОИТЕ САМО В БЪЛГАРИЯ И АКО НАПРАВИТЕ ОПИТ ДА ИЗБЯГАТЕ ДА СТРЕЛЯТ ПО ВАС ,,ДА СЕ РЕДИТЕ НА ОПАШКИ ЗА БАНАНИ ,БЕНЗИН И ДР, И ОЩЕ ОЩЕ МНОГО МИНУСИ ЗА СОЦА .

  1. редяхме се на опашки за бензин СЛЕД социализма- ако те гони склероза -питай

 9. Беден, но десен си е идиотизъм. Чисто философски.

 10. ЕХ,ОНОВА КОЕТО ПОМНИМ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ,НО ДА НАПРАВИМ ТОВА ДНЕШНОТО ДА ПО-ХУБАВО И ПО-ДОСТОЙНО ЗА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ДЪРЖАВА️️❤️❤️️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme