Спомени от соца: Лекуваха ни без пари, всеки строеше къща със заем. Така ли беше наистина?

rsz_bg_-_80-te_9

Животът в България е труден за много хора, но най-вече за много възрастни българи, които оцеляват с мизерни пенсии. Не са малко тези сред тях, които си спомнят с носталгия за годините на “развития социализъм” у нас. Те говорят за гарантирано право на труд, добри заплати, безплатно здравеопазване и образование, сигурност и защита от страната на държавата… Така ли беше наистина?! Много хора си спомнят за острия дефицит на стоки, за забраната на лично мнение по много въпроси – най-вече да критикуваш управлението на БКП, забраната да напускаш България без “изходна виза”, забраната да “копираш упадъчното влияние на Запада” и т.н.

Предлагаме ви спомените на една българка за годините на “развития социализъм в България”, цитирана от retro.bg “(публикуваме без редакторска намеса). 

“Казвам се Елена Димитрова от Горна Оряховица, не мога да се издържам с пенсията, принудена съм да живея на стари години при сина и снахата в Асеновград. Комунистка не съм била, в Партията не съм членувала.

Всеки получаваше карта за почивка и санаториум, пионерските организации възпитаваха децата да почитат старите хора

ОБРАЗОВАНИЕ. Не само децата на активните борци ходеха в престижни училища. В класовете на моите синове бяха деца на партизани, които днес са отлични хирурзи, инженери, икономисти. Синът на Милка Палаузова например беше обикновен работник в Депото. А от мои познати, които ми се оплакаха, знам, че когато отишли да помолят Първия секретар на Окръжния комитет на БКП Димитър Стоичков за препоръка за сина им за Университета, той им отказал с думите, че нищо не му е пречело да заляга над учебниците и да не посрамва родителите си, които са се борили за тази власт.

МЕДИЦИНА. Помня как едно западно светило в медицината в тогавашния в. „Отечествен фронт“ беше написал, че медицината е на високо ниво и добре организирана, трябва само да се направи нещо за подобряване на заплащането на медицинските кадри. Мога да потвърдя това. На 75 години майка ми заболя от коварна болест. Девет месеца сутрин в 9 часа и след обяд в 16 часа идваше сестра с линейка да ѝ поставя болкоуспокояващи. Аз в чужда страна – в СССР, получих тромбофлебит, лекуваха ме 28 дни в болница и освен рубли за букет на лекуващата лекарка не съм заплатила стотинка. Не съм плащала за лечение в България, който казва, че е плащал – ЛЪЖЕ. Сега моя сватя почина в големи мъки и съпругът ѝ задлъжня, за да плаща по 5000 лева на седмица за лечението ѝ.

БЕЗРАБОТИЦА. В пряката си и обществена работа съм била в много колективи. Навсякъде се работеше пълноценно. Имало е и лентяи, но те биваха изключвани от колективите. Който е измислил фразата – „ние ги лъжехме, че работим, а те ни лъжеха, че ни плащат“, е един от най-големите лентяи.

РАВЕНСТВО. Много се изкривява съдържанието на тази дума от хора като този гражданин. Равенството е за равен старт – и богаташът, и беднякът да имат равен старт и да върви напред този, който е по-добър.

ПОЧИВКА. Работникът или служителят още в началото на годината дава заявка кога и къде иска да почива на отговорника на колектива, в който работи. Заявките се предават за изготвяне на план-програма от ръководството на предприятието и профпредседателя. Много предприятия имаха собствени почивни станции. Които нямаха, даваха пред профсъюзите заявки за карти по направление. Много работници получаваха карти за балнеолечение също на достъпни цени. Може ли днес някой да се похвали с това. Та те балнеосанаториумите и почивните домове не съществуват или са в ръцете на лица, до които не можеш да достигнеш, ако нямаш пари.

АРМИЯ. Там със суровия живот, със строгите изисквания и най-разглезеният мамин син се каляваше като мъж. А за издевателствата се наказваше строго. А защо граничарите да пускат да се бяга от родината? Който обича отечеството си, не бяга, а се бори за добруването му.

УВЕРЕНОСТ В УТРЕШНИЯ ДЕН. Да, била съм уверена в утрешния ден, защото съм живяла достойно, спазвала съм нормите и законите на страната.

ВЪЗПИТАНИЕ. В училище възпитаваха децата, особено в пионерските организации, да почитат старите хора, да помагат на другарчетата си, да не хулиганстват, да усвояват знания, за да станат достойни граждани. А имаше една организация – „Отечествен фронт“, която ги учеше да опазват чист квартала, да помагат на възрастни хора, да събират вторични суровини и билки, като ги възнаграждаваше за старанието им.

СТОКИТЕ В МАГАЗИНИТЕ. Да, имаше недостиг на вносни стоки. Но никой не казва как се възстановяваше родното производство, икономика след войната. Трудни години бяха. Тогава можехме да се задоволяваме с родното производство, което беше чисто и истинско – чисти и пълноценни храни, дрехи от естествени влакна, обувки от естествени кожи. В Добрич беше най-добрият завод за детски обувки на Балканите. Днес има многообразни стоки за сметка на качеството. Всеки ден се изнасят данни какви боклуци ни дава Европейския съюз.

СИГУРНОСТ. И Жоро Павето е истина, имаше и единици джебчии и апаши, но те отиваха там, където им е мястото, за разлика от днес. А чувал ли е тогава господинът деца да убиват деца, както е днес? Чувал ли е да ти продават дома за начислени безобразни лихви? Чувал ли е обикновеният трудов българин да се тревожи, че ще го изхвърлят на улицата, като влезе в пенсионна възраст? Държавата се грижеше за гражданите си. Почти всички си строяха жилища със заеми, защото бяха сигурни, че ще са на работа и ще могат да си плащат вноските. Аз лично съм си закупила апартамент за 7840 лева през 1966 година – без връзки, като държавата ми даде заем 4000 лева, които изплащах за двадесет години по 24 лева на месец.

Елена Димитрова, Асеновград

retro.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...
 1. Да, новите капиталисти объркаха целият живот на българите

  1. Какви капиталисти,кажете крадци по точно

 2. Говорят за заплатите и пенсиите а за цените или не се сещат или така им отърва

 3. Изкривени спомени, цензурирана история

 4. 1934 германия, социалисти на хитлер въвежда система, безплатно обучение, лечение в болници, заплати и пенсии. Сталин копира хитлер 1939г кога стават съюзници. А цар Борис 3, въвежда системата 1936г.

 5. България от 1936г е с безплатно училище, болници. Пенсии с лихви да се трупат. Заплати. Магазините богато заредени до 1944. После ссср и бкп ограбиха всичко

  1. До 89г.беше безплатно лечението

  2. ВАЛЕРИ ТИ КАЖИ ЗА СЛЕД 89 ГОДИНА ДЕМОКРАТЕ СЕДЕСАРСКИ

  3. Бързаш. След 1944 бкп окраде държавния резерв 25 милиона златни лева и 2,7 милиона пенсии. Изпразни складове и магазини, въведе купонна система до, и след 89г де питаш, до жан виденово време, демократ’комунисте а твойя брачет с нинова приватизира що нещо имаше стойност

 6. Ако замените даваха с постигнах и безплатно с купих,ще видите как сте живели един даром живот, в който нищо не сте постигнали и в нищо не сте успели.

  1. Глупак ,а ти сега какво си постигнал,какво си построил???Престанете да плюете и унижавате родителите ни.

  2. Копие от данъчните и имотния регистър ли искаш ?Но като гледам,комунягите не са те научили на елементарно възпитание !

  3. Ивелин Стефанов ЩОМ ВИСИШ ИЗ ФЕЙСБУКА ….ЯСНО

  4. УСПЯЛ СИ .ИМАШ ЛАПТОП И ИНТЕРНЕТ .БРАВО.

  5. Предполагам , на теб демокрацията ти е отнела тези неща 🙂 Иначе , как е в Русия? Как върви капитализма там ? Че русите станаха по-капиталисти и от янките 🙂

 7. Какво общо има бае Тошо с Луканов.При единия се строеше ,при другия крадеше кажете че нее така.

 8. Ееее ама само миналато гледаме то няма дасе върне никога затова нагоре и напред иначе буксуваме на место

  1. Не прочете ли заглавието? Започва със “СПОМЕНИ”, а спомените не могат да бъдат от бъдещето!

 9. Госпожо, заповядайте на 4-ти км ,ще Ви приемат без ред.Имате спешна нужда от помощ.

 10. Антикомунистическата истерия и прокапиталистическия захлас в БГ са основните проблеми за какъвто и да е прогрес у нас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme