Документ, който не е бил публикуван, хвърля светлина върху драматичните събития около 10 ноември 1989 година

Zivkov plenum 10 noemvri 1989

Документ, който не е бил публикуван до скоро, хвърля нова светлина върху драматичните събития на 10 ноември 1989 година. Тя е публикувана в книгата “Откровения” на бившия министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов. Пред БНТ той потвърди достоверността на събитията, които са описани в стенограмата.

kniga Georgi Iordanov

В навечерието на пленума – на 9 ноември, се провежда драматично заседание на ЦК на БКП. На него още в началото Тодор Живков заявява, че иска да бъде освободен като Генерален секретар на ЦК на БКП.

В изказванията си някои от членовете на Политбюро настояват той да остане. Други се съгласяват, че обстановката и в партията, и в държавата е кризисна, което налага промени.

На заседанието, което трае над два часа, присъстват 17 души – Тодор Живков, Георги Атанасов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Йорданов, Добри Джуров, Стоян Овчаров, Димитър Стоянов, Васил Цанов, Петко Данчев, Милко Балев, Йордан Йотов, Емил Христов, Григор Стоичков, Димитър Станишев, Начо Папазов, Пенчо Кубадински.

Министър-председателят Георги Атанасов приветства решението на Живков. Той предлага всички да се обединят още същата вечер около кандидатурата на Петър Младенов за Генерален секретар на ЦК на БКП. Атанасов казва, че те трябва да бъдат единни на пленума на следващия ден (10 ноември) и да “изкажат благодарност на другаря Тодор Живков за дългогодишната му работа”.

Todor Zhivkov

Луканов определя решението на Живков да се оттегли като “акт на политическа мъдрост”. Той подчертава, че “всяка друга позиция е лоша услуга и на другаря Живков, и на партията”.

Георги Йорданов заявява, че дълг на членовете на Политбюро е да дадат “пример за цивилизованост при вземането на това изключително важно, съдбовно решение”. В края на изказването си прави неочаквана констатация: “Питам се: Защо в КПСС – в нашите комунистически партии, естествените промени в ръководствата се превръщат в драми, понякога дори в “панаири на суетата?”.

“Това не бива да го допускаме”, отговаря Живков.

Събитията имат своята предистория. На 2 ноември 1989 съветският посланик Виктор Шарапов се завръща в София от Москва и още на следващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че Генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли.

Живков не се съгласява веднага, но натискът от Москва продължава. Бившият Първи изразява опасения, че партията няма подходящ човек, който да го замести. Разбира обаче, че ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен външният министър Петър Младенов. Така и става.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme