Знаете ли какво се случи на 10 ноември 1989 година?

plenum na BKP 10 noemvri svaliat Todor Givkov

На 9 ноември 1989 година министър-председателят на Германската демократична република (ГДР) Гюнтер Шабовски обявява на пресконференция, предавана на живо по телевизията, промени в Закона за пътуване в чужбина, улесняващи значително процедурата, като вече всеки източногерманец има право в най-кратък срок да получи пасаван, с който да излиза и влиза в ГДР.

Berlinskata stena

Часове по-късно граждани на ГДР започват да разрушават Берлинската стена, която е издигната 28 години по-рано. Отворени са граничните пунктове между Федерална република Германия (ФРГ) и Германската демократична република (ГДР).

Месец по-рано източногерманци окупират посолствата на ФРГ в Унгария, Чехия и Полша с искане да бъдат приети в Западна Германия, а Австрия отваря границата си. На 18 октомври 1989 година в Берлин – на пленум на ЦК на Германската единна социалистическа партия, генералният секретар на Ерих Хонекер подава оставка. На негово място е избран Егон Кренц. На 1 ноември той е приет от генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов в Москва. Съветският лидер заявява, че Ерих Хонекер е трябвало да се оттегли по-рано, защото Перестройката изисква нови ръководители.

Веднага след срещата с Кренц – Горбачов вика съветския посланик в България Виктор Шарапов на разговор в Москва. Той му предава копие от стенограмата с разговора си с новия лидер на ГДР. Възлага му да запознае с текста и Тодор Живков в България.

Sharapov savetski poslanik v Sofia 10 noemvri 1989

На следващия ден – 2 ноември 1989 година, посланик Виктор Шарапов пристига в България и на 3 ноември иска среща с Тодор Живков. Срещата между двамата е проведена същия ден. Живков е смутен и объркан и в разговора споделя, че отдавна мисли за оттегляне.

На 5 ноември Виктор Шарапов иска нова среща. Той е поканен на обяд в Банкя. Не него той казва на Тодор Живков: “Съветското ръководство с голямо разбиране се отнася към вашето решение да подадете оставка и ми поръча да Ви предам, че Вие постъпвате много мъдро. Оторизиран съм също да Ви изкажа голяма благодарност за дългогодишното ползотворно сътрудничество, за Вашите чувства на любов и дружба към СССР и КПСС”.

Тодор Живков е изненадан. Вече има не негово, а на СССР – решение да си подаде оставката. Той благодари на ръководството на КПСС за доброто разбиране и за изказаната към него благодарност, но изразява опасения, че партията няма готовност за такава промяна. Казва, че липсва подходящ другар, който да притежава многостранните качества да поеме и води съдбините на партията и народа, както и на държавата.

Todor Givkov portret

Съветският посланик Шарапов обаче е категоричен, че оставката трябва да бъде подадена на предстоящия пленум на БКП. На 6 ноември при нова среща с Тодор Живков той му предава, че ръководството на СССР препоръчва за генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен – и то от самия Тодор Живков, Петър Младенов.

Тодор Живков предлага да си подаде оставката като генерален секретар и да остане председател на Държавния съвет. Шарапов не прави отстъпка.

На 7 ноември се провежда нова среща между двамата в съветското посолство. Тя е по случай националния празник на СССР. Живков настоява да остане председател на Държавния съвет. Отговорът от страна на Шарапов е, че по принцип не е прието двата поста да се заемат от различни хора и че проблемът е на българските другари.

Пленумът на БКП е насрочен за 10 ноември 1989 година. Решението за освобождаването на Тодор Живков като генерален секретар на ЦК на БКП е прието, а на негово място е избран Петър Младенов. На 17 ноември 1989 г. Народното събрание- по предложение на пленума от 10 ноември, освобождава Тодор Живков и като председател на Държавния съвет. На негово място и на този пост е избран Петър Младенов.

izsledvane na odobrenieto kam Todor Givkov

На 7 декември 1989 г. е създаден Съюзът на демократичните сили (СДС) – коалиция от новоучредени политически партии и организации.

В началото на 1990-а – от 16 януари започва т. нар “Кръгла маса”, която има за цел да очертае рамките на мирния преход. В заседанията си до 15 май 1990 година, форумът приема споразумения за политическата система, за изменения и допълнения на Конституцията, законопроекти за политическите партии и изборите за Велико народно събрание (ВНС) и др.

Решено е да се закрие институцията Държавен съвет, а президентът (председателят) на Републиката да се избира от Народното събрание.

На 3 април 1990 година Народното събрание избира Петър Младенов за президент (председател) на Народна република България (НРБ). Същия ден БКП се преименува на Българска социалистическа партия (БСП), а органът на БКП – вестник “Работническо дело”, е преименуван на “Дума”.

БТА / vesti.bg / “Алфа Рисърч”

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...
  1. Дедо ви живков си премести пишлето от лево у десно, какво друго да е 10.11.89

  2. Дойде кривата ,,демокрация,,

  3. Най-МРАЧНАТА дата в българската история!

  4. Настъпи СМЪРТТА на българския народ.ВЕЧНА МУ ПАМЕТ.

  5. Почна се….ми почна се ограбизацията на държаватъ

  6. Легнах в калта на Поморие и така 20 пъти до сега

  7. ВИДЯХМЕ ,,ДЕМОКРАЦИЯ,, ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН

  8. Настъпи рая на престъпниците

  9. НАЙ-ЧЕРНИЯТ ДЕН СЛЕД ПАДАНЕТО ПОД ТУРСКО РОБСТВО !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme