Президентът Румен Радев почете паметта на предшественика си д-р Желю Желев с мил жест

Rumen Radev

Паметна плоча на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев беше открита в село Веселиново край Смядово.

На церемонията пред родната къща на д-р Желев присъстваха президентът Румен Радев и неговите предшественици – Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Gelio Gelev

“Д-р Желю Желев имаше куража на инакомислещите и куража, когато другите чакаха, да поеме отговорност за страната. Президентът Желев остана демократ, когато всички други се сочеха с пръст. Остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата „народен“. Той се водеше от идеи, а не от корист”. Това заяви при откриването на паметната плоча президентът Румен Радев. Негова е и идеята за нейното създаване.

Президентът Радев се свързал с кмета на община Смядово Иванка Петрова и обсъдили възможностите за осъществяване на милия жест. Така от общинския бюджет били отделени 3000 лева за ремонт на стените на родната къща на д-р Желев и за паметната плоча. Има и идея в една от стаите да бъде наредена музейна сбирка с вещи на първия демократично избран български президент.

На 30 януари 2015 г. д-р Желю Желев почина внезапно на 79-годишна възраст. Той беше държавен глава на Република България в периода от 1990-а до 1997 година. Той беше виден философ, учен, демократ, дисидент, политик и държавник. Остави непреходна диря в най-новата българска история.

dariknews.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...
  1. Достоен човек и Президент!

  2. МАМКА ВИ КОМУНИСТИ -САМО РАДЕВ ЛИ Е ПОЧЕЛ ПАМЕТТА НА ПРЕЗИДЕНТА ЖЕЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme