“Патриотите” се докопаха до властта и се скараха помежду си – за много от нашите пари

rsz_valeri_simeonov_karakachanov

Вицепремиерът от “Обединени патриоти” Валери Симеонов започна война с един от най-богатите българи Кирил Домусчиев. Другият вицепремиер от квотата на “Патриотите” Красимир Каракачанов обаче “награди” фирмата “Делфин”, която е близка до олигарха Домусчиев, с поръчка на военното министерство за 820 000 000 лева. Тя е за доставката на на 2 бойни кораба за нашите военноморски сили. Това пише 19min.bg, позовавайки се на свои източници от кабинета. Изданието твърди, че тази поръчка е станала причина за скандал между двамата видни “патриоти”. Това явно е причината за провокацията на Симеонов към Каракачанов по време на последното правителствено заседание, коментират наблюдатели.

Ето какво научаваме от стенограмата на изявленията по време на това заседание на Министерския съвет:

Валери Симеонов: “Така, например, аз апелирам да не се подкрепя бюджетът на Министерството на отбраната в тази му част, в която заделяме едни 230 милиона годишно за закупуване на нови самолети. Наясно съм с изискванията като членове на НАТО, че трябва да развиваме и авиация, но мисля, че можем да си позволим това да започне в един малко по-късен етап. Още повече, че в момента, както виждаме – и да вземем нови самолети няма кой да ги кара. Така че, към настоящия момент специално аз лично – господин Борисов, се чувствам леко неразположен да гласувам точно това перо. Днес съм неразположен и няма да го гласувам това перо за бюджета на отбраната”. Това заявява Симеонов по време на обсъждането на националния бюджет за 2018 година.

Той явно иронизира случая в авиобаза “Граф Игнатиево” от 24 октомври 2017 година. Тогава бяха спрени тренировъчните полети, след като пилоти докладваха, че не са уверени в изпълнението на поставените им задачи. Причината – техническото състояние на нашите изтребители и малкият брой летателни часове, който са осигурени на пилотите.

Валери Симеонов: “Извинявайте, но да купуваме нови военни играчки – при положение, че там има много сериозни проблеми в екипа на хората, които ще управляват тези нови самолети и въобще никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не правим тези излишни рискове, защото са прекалено скъпи”, продължава Симеонов.

От стенограмата става ясно, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов отговаря доста остро на своя партньор в “Обединени патриоти”:

Красимир Каракачанов: “Разбрах, че колегата Симеонов е неразположен и вероятно това е причината да не може да се запознае с темата за отбраната или поне да прочете какво пише в “Програмата за управление”, заявява военният министър.
Каракачанов разяснява, че дълги години са орязвани разходите за отбрана, а проектите за модернизация са били забавяни. Той допълва, че ако сега бъдат спрени модернизационните проекти, то това значи, че още 5 – 6 години няма да бъде получавана нова бойна техника, а няма за кога да се отлага превъоръжаването, на фона на изискванията на НАТО и Европейския съюз.

Красимир Каракачанов: “Тези проекти не могат да бъдат спирани и от тази гледна точка искам да благодаря на министъра на финансите за разбирането, което прояви. Той се съгласи да бъдат отпуснати още 100 милиона лева за увеличение на заплатите на военнослужещите, които не са увеличавани от 2013 година”, казва още вицепремиерът и военен министър.

Каракачанов и Симеонов се разминаха доста категорично и по отношение на случая в авиобаза “Граф Игнатиево”. Военният министър заяви, че предпочита “млади и буйни пилоти, а не заспали мишки”. Неговият колега Симеонов обаче нападна военните пилоти и определи случката, като “граничеща с държавна измяна”. С това Симеонов се нареди до бившия президент Плевнелиев и бившия отбранителен министър Ненчев, които също нападнаха военните летци.

В крайна сметка проектобюджетът за догодина е приет от правителството във вида му, предложен от Министерство на финансите. В него са предвидени 226 милиона лева за начални плащания за бъдещите ни нови изтребители.

19min.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...
  1. ТЕ ДАЖЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ НА АРТИСТИ ,ЧЕ СЕ КАРАТ!ГОЛЯМ ЗАЛЪК ИМ ДАДЕ ГЕРБ И ЩЕ ГО ПРЕГЛЪТНАТ ПАК ЗА НАША СМЕТКА!

  2. НЕ ПАТРИОТИ , А МАГИСТРАЛНИ ПРОСТИТУТКИ !!

  3. двама педераси на Орлов мост стоят а Бойко и шибаните капути за власт и гювеч ги ебат.

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme