Финансовият министър Влади Горанов философства: Висшето образование уврежда децата

vladi-goranov
Обществото трябва да си прецени приоритетите. В момента по-важно ни е средното образование. Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование. То в момента уврежда българските деца.
Вкарва ги в едни безсмислени специалности, разроили се из образователната инфраструктура, безспорно с мълчаливото свидетелство от страна на държавата и квази разбраната автономия. Влизат децата да учат изключително атрактивни като наименование и съвсем ненужни на пазара на труда специалности. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред “Дарик”.

Горанов обясни, че академичната общност самодоволно е проспала процесите в икономиката. “Сега ще трябва да платят цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало 90-те години”, допълни министърът на финансите.

Той сподели очакванията си през следващата година инфлацията да бъде между 1.4 и 1.6 процента. По думите му това здравословно на фона на дългите години подтискана и отрицателна инфлация.

“От гледна точка на макроикономическите догми една инфлация около 2% се смята за здравословна и необходима за всяка икономика“, каза още Владислав Горанов.

Коментирайки проектобюджета, той обясни, че са заложени 3 млрд. лв. повече приходи, като от тях 1 млрд. лв. идват от ДДС. По думите му най-големият ръст на приходите от ДДС идва по две направления – правителството ще продължи с усилията за изсветляване на икономиката, а приходната база на ДДС ще се увеличава, тъй като размерът на брутния вътрешен продукт нараства.

“През 2017 г. очакваме да достигнем БВП от 100 млрд. лв., а за следващата година разчетите показват, че той трябва да е в размер на 105,6 млрд. лв.“, обясни Горанов. Освен това ръстът на осигурителния доход, заради ръста на доходите в частния сектор, и тази година е съществен.

Същевременно, той изрази надежда хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години: “Ако зависи от мен, до 2020 г. няма да има хартиени декларации”.

loading...
  1. Ако е така Ти трябва да имаш4-5 висшета,толкова си увреден.

  2. Явно и тебе те е увредило това образование!

  3. Е да де! Образованието му е причина да си бърка в носа !

    1. А това е съдържанието на черепната му кутия….

  4. Ти затова ли си толкова увреден

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme