Борци против корупцията сезираха прокуратурата за обществена поръчка, подписана от министъра на туризма Ангелкова

Angelkova

Заради данни за нарушения “Антикорупционният фонд” сезира прокуратурата за обществена поръчка, подписана от министъра на туризма Николина Ангелкова. Става дума за договор за изработване на рекламни видеоклипове на стойност близо 43 680 лева, информира acf.bg.

От антикорупционното сдружение твърдят, че обявата за поръчката е била публична само 4 дни. След това Ангелкова подписва договор с единствения кандидат, който не е отстранен от конкурса. Това става, въпреки че са налице сериозни процедурни нарушения.

Angelkova pechat signal

От “Антикорупционния фонд” обявиха, че обявата е трябвало да бъде публична поне 7 дни. Комисията, която е отстранила по различни причини тримата от общо четирима участници в конкурса, е била назначена със заповед на министъра от 31 юли. Това е три дни след изтичане на срока за подаване на оферти.

Правният анализ на борците против корупцията показва, че има сериозно процедурно нарушение и в самия договор за възлагане на поръчката. Причината – не е налице изискваното от закона решение на самия министър за определяне на спечелилия изпълнител след проведената процедура.

Липсата на окончателно решение е сериозен пропуск, тъй като означава неприключена процедура по възлагане на поръчката, което от своя страна е задължително условие за подписване на договор.

Решение на министъра за окончателен избор на изпълнител обаче липсва като правно основание за договора, който е подписан на 21 август тази година.

“Сключване на договор – без правно основание при изразходване на публични средства, представлява безстопанственост”, се казва в изпратеното до прокуратурата правно становище на Антикорупционния фонд, с което я сезират за проверка на поръчката

acf.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme