Социологът Кольо Колев: Атаката срещу президента е опит за опитомяването му

Kolio Kolev

Кольо Колев е роден през 1956 година. Завършил е психология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализирал е социална психология и социология. През 1994 година учредява частната агенция “Медиана”.

– Г-н Колев, с невъоръжено око се вижда, че има атака срещу президента. Това управляващите по наш обичай ли го направиха, изчаквайки да е извън страната?

– Не, те щяха да го нападнат и без да напуска страната. Причината е много проста. Това е прословутата сделка с изтребителите и очевидният натиск, в който Бойко Борисов не се явява пряко, но Цветан Цветанов е пряк привърженик и лобист по сключване на договор за вехтите американски F-16. Това е в основата на всичко.

– Много грозни очертания придоби атаката. В неделя в телевизионно предаване депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров (вече бивш депутат – бел. ред.) употреби ужасни квалификации по отношение на президента.

– Какво ви учудва? Това е Антон Тодоров – същият, който даваше квалификации за Бойко Борисов и т.н., след което отиде и му пристана. Същият човек, който никога не се посвени – също като Яне Янев, да хвърля димки в публичното пространство. Това е този човек. Какво очаквате от него? Да, той се прилепи плътно към службата, която изпълнява в момента. Да, той я изпълнява яростно и от все сърце.

– Тази атака е само за изтребителите или цели нещо отвъд тях, стигащо до отстраняване на президента?

– Не, не мисля, че става въпрос за отстраняване на Радев, а по-скоро за опит за опитомяването му от тяхна гледна точка – в смисъл да го вкарат в нормалното русло на т. нар. евроатлантически ценности, което значи да слушаме новия “голям брат” и съответно да си даваме парите на него. Простичко като вода и хляб. Да изпълняваме, да слушкаме, но не и да лапкаме. Защото няма кой да ни даде, тъй като тук властта работи за “конграчулейшънс”, а не за реална изгода за страната.

– Президентът няма вид на човек, който лесно ще им се даде, все пак това не е Плевнелиев?

– Да, и това е голямата им трагедия, че това не е Плевнелиев. Ако беше Плевнелиев, пей сърце. Каква хармония щеше да цари. Но както Плевнелиев много бързо се дискредитира в очите на обществото и това беше причината, поради която той нямаше абсолютно никакъв шанс да вземе втори мандат, така г-н Радев успява да удържи към този момент своите позиции, които са – бих казал, национално отговорни. Разбира се, че ще има търкания, нормалните търкания между двете власти извън сделките.

Но в случая не става въпрос за някаква едноактна пиеса. Става въпрос за около 2 млрд. годишно отсега нататък. Това са приблизителните 2%, които НАТО натискат да се отделят от БВП за въоръжаване. И ако вземем старите бараки, ще трябва и да ги поддържаме и да им купуваме консумативи – разбира се скъпи, въпросът е откъде. Това е по-скоро играта, а не някакви моментни комисиони. Става въпрос за перспектива от 10-15 години, през които ще трябва да пускаме в касичката на “големия брат” своите отчисления за т.нар. национална сигурност, което пък е свързано с лозунга, че Русия ни е основен враг.

Светла Василева – в. “Дума”, (със съкращения)

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme