Уволнения в държавна агенция заради съмнения за корупция при конкурс за 5 милиона лева

pari

Заместник-изпълнителният директор и служители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия са уволнени заради опорочена процедура по Националния иновационен фонд, съобщава offnews.bg

Във вторник вечерта изпълнителният директор на агенцията Мариета Захариева обяви, че процедурата за одобрение на проекти по осма сесия на Националния иновационен фонд (НИФ) е опорочена и трябва да бъде прекратена.

Фондът подпомага проекти за научно-развойната и иновационната дейност. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е до 500 000 лева на бенефициент. Средствата, които фондът предоставя, са изцяло национални. Те се отпускат като държавна помощ. Общият размер на бюджета по осма сесия е 5 милиона лева.

В официално съобщение, което е публикувано на страницата на агенцията в Интернет се казва:

Сигналите за нарушения идват от страна на бизнеса и за целта е освободен зам.-изпълнителният директор на агенцията и служители, които са работили по процедурата. Не са спазени вътрешните изисквания и правила за класиране на кандидатите. Нарушенията са извършени по време на смяната на трите правителства. Освен това забавянето в класирането на проектите се дължи и заради липсата на легитимен управителен съвет на НИФ от февруари тази година, както и на невъзможността за провеждане на заседания и вземане на решения“, информират от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Усвояването само на едни средства по проекти ще доведе до съмнения за корупционни практики, които ръководството на агенцията не толерира.В момента се обсъжда преминаването на Националния иновационен фонд от агенцията към Министерство на икономиката“, пише още в съобщението.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme