Една авиобаза, в която е служил президентът Румен Радев. Ето какво е останало от нея (уникални снимки)

Ravnec aviobaza

Авиобазата “Равнец” някога е била образцово поделение на Военновъздушните сили на България. Тя се намира до Бургас, край бургаското село Равнец.

rsz_aviobaza_ravnec

Авиобазата разполагаше с летище с 2 писти (с дължина 2,6 километра и 2 км съответно), с покритие от бетонови плочи и обработени със смола фуги.

От 50-те до 90-те години на миналия век базата е основна въздушна отбранителна единица на южната част на морската ни граница. Заедно с авиобазата в Безмер тя охранява югоизточната сухопътна граница на България, с Турция.

rsz_iztrebiteli_vvs_baza_ravnec

Летището край Равнец започва да се използва като военно на 14 и 15 май 1953 година, когато 15-и изтребителен авиополк се пребазира на него.

През 1989 година полкът получава супермодерните по това време изтребители “МиГ-29” (първият каца в базата на 15 юни).

rsz_kpp_baza_ravnec

В периода от 1992-а до 2001-а година техниката и пилотите са преместени в базата в “Граф Игнатиево”. Тази в Равнец е оставена като резервно летище за ремонти и аварийно кацане. По-късно летището е закрито и е изоставено на произвола на съдбата.

Rumen Radev kato pilot

Авиобазата в “Равнец” е неразривно свързана и с името на президента на България Румен Радев. Той служи там между 1987-1999 година.

По време на предизборната си кампания – Радев заяви в Бургас:

Настоящето доказа, че закриването на авиобаза “Равнец” е грешка, защото Черноморският регион придобива все по-голямо значение в системата за национална и колективна сигурност“.

flagman.bg

Подобни публикации


loading...
  1. Бял Бродник на миК29

  2. Е.каква вина. Има.радев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme