Ето как Червената армия опазва България цяла

posreshtane Chervenata armia v Balgaria

Един не много известен факт е, че в дните около 9 септември 1944 година България е била на косъм разстояние от пропастта на още една национална катастрофа. Нашата държава е била заплашена от отнемане на съществена част от територията й.

Видният български политик, англофил и масон Стойчо Мошанов (1892-1975), председател на Народното събрание (1938-1939), е изпратен от правителството на Багрянов с дипломатическа мисия в Истанбул и Кайро през август 1944 година. Той е трябвало да сключи примирие със САЩ и Великобритания.

Шеф-регентът Богдан Филов – верен докрай на Райха, го изпраща с думите:

“След две седмици събитията ще направят коренен обрат и Германия ще бъде победителят”.

Дори премиерът Иван Багрянов, който е инициатор на мисията, в таен доклад до княз Кирил от 31 август пише:

“Българският народ в сърцето си е верен на Германия… През септември ще лавираме… Нашето решение е да залагаме до последния момент на Германия”.

В Кайро Мошанов разбира, че главна цел на англичаните и американците е чрез договора за примирие да откъснат от Отечеството ни значителни територии и да ги “подарят” на Гърция.

Той бързо осъзнава, че това няма да се случи, само ако Съветският съюз обяви война на България и така придобие право да участва в преговорите за примирие, но вече не във враждебната обстановка в Кайро, а в Москва.

И Мошанов започва да работи за този вариант.

Подпомаган само от един експерт – военният ни разузнавач полк. Димитър Желязков, прави блестящи дипломатически ходове, за да забави подписването на катастрофалното за нас примирие, което е подготвеното от Великобритания и САЩ.

Британските военни са готови с плановете за нахлуване в България и само чакат сигнал от Кайро, че примирието е сключено. Те са щели да бъдат “подпомогнати” от гръцката армия, а и от турската. Но Червената армия ги изпреварва. Надеждите на Мошанов се сбъдват – Сталин не допуска в примирието от Москва да бъдат включени клаузи за присъединяване на български територии към Гърция.

Предстои нова жестока битка за териториалното оцеляване на България – Парижката конференция за мир. Ако не е била решителната намеса на Съветския съюз, е било напълно възможно днес границата между България и Гърция да минава покрай Пловдив.

Източник: Новинарски фронт 

Подобни публикации


loading...
 1. Това да го прочетат онези дебили русофобите и ако все пак им е останал малко мозък да помислят какво е направила Русия за нас и какво можем да очакваме от англо-саксонската паплач!!!

  1. Няма да го прочетат,защото не искат да помислят.

  2. Те много добре знаят но не им изнася ,защото сега служат на тези,които преди и сега искаха да подарят България на турците

  3. Те не МОГАТ да
   МИСЛЯТ …

  1. Интересно за каква окупация говорите, като преди 10 Ноември в България нямаще нито един съветски войник, а имахме най-боеспособната национална армия на Балканите, докато сега нямаме никаква армия и е пълно с американци! И ако можете да мислите, преценете сами тогава ли сме били окупирани или сега!!!

 2. Червено БГ, не смятате ли, че прекалено дълго време лъгахте? Я се засрамете и млъкнете!

 3. Нали от турция идвала заплахата,много лъжете ЕЙ

 4. Лайняно-червено с най-новата измислица! Боже, пази България от тази “сволач”.

 5. Много глупава интерпретация на събитията. Съветския агент Мушанов нарочно протака подписването на примирие с Англия и САЩ, защото това ще изкара България от войната и Сталин няма да има повод да ни окупира. Никакви териториални загуби не са били предвидени, даже и Беломорието.
  Стига с червено-рубладжийската пропаганда.
  Лустрация е нужна.

  1. Капани се малко,прочети още веднъж статията,пък може и да я разбереш.

  2. Тези събития ,които се развиват с главоломна бързина са описани много точно в книгата”Видяно и преживяно-1889-1944 год” от известният политик,публицист и общественик Димо Казасов.Той не е комунист,а широк социалист и Звенар и участва дейно и в 3-те преврата.Нашите продажни политици до последно са залагали на Германия и са искали да сключат сепаративен мир с тези,които са разрушили почти цяла София и са избили стотици българи.Тогава наистина щяхме да сме окупирани и разпачосани.

  3. Milko Stamatov И кои първо бомбандират България и кога?
   Под чие давление са бомбандировките от 1943г и 1944г ?
   По-голяма окупация и по-голямо разплячкосване от това на червената орда едва ли щеше да има, едва ли щяха да избият цвета на нацията.
   То разликите се виждат между Западна и Източна Гермаия или между Севрна и Южна Корея. За едните имаше план Маршал, аз за другите съветски к*р.
   http://www.extremecentrepoint.com/archives/16173

  4. Да ти го начукам в устата фашиска.

  5. Лустрация, но не тяхното – болшевишко клане! Искаме човешки съд.

 6. Ха ха ха,бахти ташака са тия комунета

 7. Неонацягите и пишман-фашетата е НОРМАЛНО да квикят на умрело него ден! Смърт на фашизма, свобода на народа!

 8. Стига сте проливали мозъците на младите хора,и да им обяснявате, как през комунизма, от чешмите вместо вода е течало мед.Беше пълна мизерия.Колкото до 09.09.1944г.-това е една от най черните дати в българската история.

  1. За някои може и да е черна но е дата от нашата история.Колкото до меда . Поради съюза с Германия ние доскоро плащахме репарации на Гърция и Югославия а и хората там които помнят още ни мразят.

  2. Работих 9 години в северна Гърция, близо до Кавала.Там възрастните хора са ми разказвали за времето,в което сме били съюзници с Германия и как нашите войници са окупирали Кавала и остров Тасос, но за разлика от комунистите,те не са злопаметни и разбират че,това е било война.От 1944 до 1989 война ли имаше в България че, бяха репресирани и убити толкова хора?

  3. Ти си пълен идиот Митко.

  4. Действително тоя Митко е пълен идиот

  5. Фюрера бе прав. Сега щеше,да има по малко червени …….

  6. Вместо да се засрамите че,защитавате хора, които са тормозили и измъчвали тези, които не са били съгласни с партията,вие ме наричате “идиот”,така да е.Хората трудно ще забравят Белене, Ловеч и Скравена.Четете малко повече.Партията на Хитлер също са социалисти, тоест комунизма и фашизмът са като две капки вода.

  7. Karakoshev, забравихте да си изпиете хапчетата!?

  8. Хубаво ви беше тогава,да се подигравате на хората, които нямаха и бяха подритвани от кому

  9. Хубаво ви беше тогава да се подигравате на хората, които нямаха и бяха подритвани от комунистите, нямаха вашите привилегии, защото дядовците им били фашисти.Знам че ви боли, затова пийте си хапчетата за да успокоите болката.

  10. Димитре,сигурен ли сте в това което пишете,.?

  11. Да, сигурен съм, защото травмата остава с поколения напред.

 9. При комунизма не течеше от чешмите мед, на какво тече днес от чешмите може да попитате над 2 млн. пенсионери в България.

  1. И 2,5 млн имигранти, вкл най-работоспособните.

  2. И тези да питам,които могат след позвъняване да метнат между 5 и 10 000 евро суха пара.Вашето взехте от комунизма.Ядохте,пихте,крадохте наволя.Оставете ни да живеем.И да ви плащаме борчовете.

  3. Много си изплакнат, даже и промит 🙂

  4. Ако по времето на комунизма границата беше отворена, сега да сме милион и половина. И всичките комунисти.

 10. Уроди, Червената армия ни взе Македония и ни лиши от Беломорието. Безродници, Аушвиц за вас.

  1. Има си и добра страна – по-малко пътуваме за да емигрираме!!!

  2. А сега гейропа с чифутски пиндостан ни взе всичко!Доволни ли сте????

 11. ДА НИ Е ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА СВОБОДАТА – 9-ТИ СЕПТЕМВРИ!!! ПОКЛОН ПРЕД НА ГЕРОИТЕ ОТДАЛИ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО СИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ МОНАРХО-ФАШИЗМА! ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДА ПОМНИМ И ПОЧИТАМЕ ТОЗИ СВЕТЪЛ ДЕН! НАЗДРАВЕ!!!

 12. Д ОЛЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ МАНИПУЛАТОР РОДООТСТЪПНИК ПРЕДАТЕЛ ЧЕРВЕНА СГАН

 13. Фактите са други..

 14. Подпомаган само от един експерт – военният ни разузнавач полк. Димитър Желязков, прави блестящи дипломатически ходове, за да забави подписването на катастрофалното за нас примирие, което е подготвеното от Великобритания и САЩ. Копирано от: https://cherveno.bg

 15. След като изобщо не се засрамвате нито от убийстватаи концлагерите.нито от моралното унищожение на цвета на българската нация, нито от това, че непрекъснато предавахте българските интереси и с удоволствие възприехте варварските порядки на една тъмна чужда сила, нито от това, че непрекъснато подкре пяте една престъпна върхушка от тоталитарното минало, която продължава да граби българите, така, че нашите деца напускат България поради вашата пълна липса на всякакъв човешки морал, сега сте се заели с все сили да идеализирате миналото, а, червено БГ?!? И да отричате страданията на съотечествениците си, страдания, на които безсрамно сте ги подложили, за да им наложите жестоката си и коварна власт. Я се позасрамете.И ье скрийте в миша дупка .Там ви е мястото. Ще ми се хвалипръцкате на стари години.Г-жа Попова.

  1. Нашите деца напускат България,защото след преврата са обречени на мизерия в разграбената и продадена държава!А другите глупости нямам време и желание да коментирам!

 16. И се започна един грабеж …А победените във войната сега са водеща икономика в европа,а къде са победителите….Явно тогавашните управници са били далновидни,,по добре с губещия отколкото с победителя,,

  1. Боже, колко ли неграмотен и заблуден трябва да си, за да пишеш и още по- лошо, да вярваш в такива неща!

  2. Не знам кой е по заблуден или по сляп.Вие колко познати имате с деца живеещи в гнилия капитализъм и колко в светлия комунизъм.

 17. Останали са бая недоубити фашисти или новопръкнали се ?!!Четете бе ! На парижката конференция 1947год. по настояване на Чърчил южната ни граница е трябвало да мине по билото на Стара планина , като победена страна! Южната част да се подели м-у Гърция Турция и Югославия като репарации. Само по личното настояване на СТАЛИН се запазва цялоста на територията ни ! Ама ние си пеем песента за Борис(приятеля на Хитлер) ”обединител” на нацията , избитата ”интелигенция” пияните руски орди и други небивалици ! Историята е точна наука -Четете!

  1. Това е само отчасти истина.Турция и Югославия са нямали никакви претенции,а Гърция претендира само за част от родопите.

  2. За Югославия съм сигурен!

 18. Да съсипаха я за години напред.

 19. Това е най-слабия комунистически опит за манипулация, който съм чел! Сами се оплетохте в лъжите си. От една страна ни спасявате от САЩ и Англия, а от друга дарявате Македония и провеждате геноцид над българите там, как да ви се вярва?!?

 20. България нямаше да я има ако не бяха влезли руснаците Чърчил я беше подарил половината на Турция

 21. Стига комунистически лъжи!!

 22. Изхвърляйте си злъчта колкото искате, тя ,истината е една- Русия е нашата освободителка! Факт!

  1. И единствена надежда,ако искаме бъдеще за България!

 23. това е историята а идиотите не вярват и отричат всичко щото са идиоти де

 24. ТОВА ТВЪРДЕНИЕ НЕ Е ВЯРНО !!! ПОВТАРЯМ ГО ЗА N-ТИ ПЪТ !!!ПРОЧЕТЕТЕ ШЕСТТЕ ТОМА МЕМОАРИ НА УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ И ТОГАВА ПИШЕТЕ И ПРЕПОВТАРЯЙТЕ ИЗМИСЛИЦИ !!! И МОЛЯ НЕ ТРИЙТЕ НЕУДОБНИТЕ ВИ КОМЕНТАРИ !!!

  1. Точно глупостите на тая лисица Чърчил ли?А чел ли си мемоарите на лорд Дизраели?Англичаните винаги са били против нас и не само те.

 25. ТИЯ ХОРА С ЦВЕТЯТА,ДА НЕ ПОСРЕЩАТ СОРОС???

 26. Червено БГ,вчера бяха турците,сега са гърците и англичаните!Ама може ли да сте толкова прости,че дори не сте си направили труда да прочетете,англо-американците вече по това време са дебаркирали в Сицилия и се опитват с всички сили да изтласкат германците от Италия.Как са щели да дебаркират и в Гърция,за да ни вземат половината територия само вие и хибридните войски на Путин знаете!Да не говориме за десанта в Нормандия,където са концентрирани останалите им(на англичаните и американците) войски!Ама вас това не ви интересува!А за подготвяния текст на примирие с Англия и САЩ,както и за Парижката конференция знаехме само от Болшевишката пропаганда!Чак след 50 години разбрахме за дипломацията на салфетките(сигурно не искате да си спомняте за това!?!),където Сталин си сложил мръсния пръст върху земята на България!

  1. ми как как питай гръцките партизани как))))

  2. Кога и колко са били в Нормандия?Когато Руските войски са завършвали войната?И когато англичаните са вече в Гърция с апетити за България?И хамериканците са само да приберат каквото могат от райха?Дали си си направил труда да прочетеш нещо повече от заглавията на краварската история?

  3. Стоян Тодоров.Историческа справка:
   1.Десант в Сицилия-10.07.1943година.Основно американски и британски войски.715 кораба,1100 десантни баржи,600 танка,14000 превозни средства,160 000 войници.
   2.Десант в Нормандия-06.07.1944година.7000 кораба,3000000 войници,11000 самолета.Основно американски,британски и канадски войски.
   3.Официално Гърция се води окупирана от Германия страна да месец октомври 1944 година.А остров Крит до месеците май и юни 1945 година.
   4.Начало на Съветската окупация на България-06.09.1944 година.
   5.Американските и Съветските войски се срещат на р.Елба в началото на май 1945 година.За сведение р.Елба се намира в Германия.Голям град на нея е например Дрезден-на около 150 км от Берлин.
   6.А ти сега съпоставяй дати,мисли,чети(може и в руски източници,ако знаеш руски език)!

 27. Тъпи платени тролове не можете да заблудите нормален човек за пари и дупе си давате

 28. Като КРАЕН, ОКОНЧАТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ от “руската агресия” – БЪЛГАРИЯ СТАВА ПРОМИШЛЕНА СТРАНА С БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И МОЩЕН ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО, ВСИЧКИ, НАД 90% ОТ ГРАЖДАНИТЕ ПРИДОБИВАТ СОБСТВЕННИ ЖИЛИЩА. ——————– Като ОПОЗИТ – “освободителите” умериканци ДОКАРВАТ ДНЕС, със слугинажа си, БЪЛГАРИЯ ПРЕД ПРОСЕШКА ТОЯГА. —————- ЗАТОВА – вашите “факти” са ФАЛШИВИ – ЗАЩОТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С РЕАЛНОСТТА.

 29. Чисти и големи лъжи , чисто по комунистически . Вчера пишехте че Англия щяла да даде половин България на Турция , а днес пък на Гърция . А кой даде Македония на Сърбия . Сталин и пияндето Димитров

 30. Пак лъжи,лъжи! Огледайте се,бре пенсионери,лелеещи по отминалата си младост!Всички ваши потомци,заминали извън България са все на Запад,а Вие все за Русия бълнувате..Нинова и Р.Овч. като си пратят децата от САЩ в Русия,тогавс рекламирайте…

 31. Нищо не е забравено и никой не е забравен

 32. Това са просто твърдения на Мушанов,без никаква историческа достоверност…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme