Празнуваме 132 години от Съединението

rsz_saedinenieto

На 6-ти септември празнуваме обединението на Княжество България и Източна Румелия.

През есента на 1885 година българският народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878-а. След Берлинския конгрес страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава под турска власт. Именно хората там започват движение за обединение. През 1880 година е създаден Български таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се бори да осъществи обединението.

В началото на 1885 година начело застава Захари Стоянов, който решава Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Така – на 6 септември 1885-а след навлизането в Пловдив на отрядите на Продан Тишков и майор Данаил Николаев, областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич е арестуван. Създадено е временно правителство, което е оглавено от Георги Странски. То обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно – с манифест, князът утвърждава официално Съединението. Той приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България.

На 5 април 1886 година Съединението е признато и от делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Италия, Великобритания, Франция, Русия, Италия). Подписана е българо-турска спогодба, с което Източна Румелия официално е присъединена към Княжество България.

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme