Това е България днес! Да работиш и да не ти плащат заплати и осигуровки

protest nekorektni rabotodateli

С искане да получат заплатите си, които са изработили, над сто работници и служители от цялата страна протестираха пред сградата на Народното събрание.

В протеста участваха миньори от Бобов дол и мина “Оброчище”, шивачки от Ветрен и Дупница, служители на “Макс Телеком”, както и бивши работници във веригата магазини “Пикадили”, която фалира.

Хората настояват да им бъдат изплатени заплатите, обезщетенията за неизползвани отпуски, както и да им бъдат внесени здравните осигуровки. Те чакат от своите работодатели между 1000 и 4000 лева.

Протестиращите искат и законодателни промени. Те настояват да бъда забранено фирми, които дължат пари на работниците си, да бъдат прехвърляни на трети лица. Също така работниците настояват да се увеличи на 1 година срокът за подаване на документи във Фонда за гарантиране на вземанията. Те искат и наказателна отговорност за тези, които ограбват труда им.

На протеста присъства и омбудсманът Мая Манолова. Тя определи исканията на протестиращите като основателни.

“Хората са работили и очакват да си получат заплатите, но работодателят се крие, прехвърля фирма, работи на същото място под друго име или просто им казва най-нагло, че няма да плати това, което те са си изработили”, каза Манолова.

Тя смята, че държавата е тази, която трябва да подкрепи гражданите. Манолова допълни, че има пропуски в законодателството, които дават възможност тези безобразия да се случват.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme