В училищата ще разделят децата на “бедни” и “богати”

uchenici klasna staia

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да измени своя заповед от 18 август 2017 година. Тя препоръчва да се отмени издаването на черно-бели учебници и респективно да се спре разпространението им.

uchebnici

През тази учебна година нови безплатни учебници ще получат учениците от втори и шести клас. Осмокласниците също ще учат с нови учебници, но за тях ще трябва да си платят. Издателство предлага два варианта: цветни, които са по-скъпи и черно-бели – за семейства с по-ниски доходи.

Учебниците за осми клас са по нови програми, поради което се налага преиздаването им, а цените ще натоварят сериозно семейния бюджет. Комплектът за един ученик излиза около 200 лева. За “по-бедните” семейства издателствата предлагат черно-бял вариант, който е с 30% по-евтин от цветния. Това се прави за първа година.

Идеята обаче предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Според мнозина по този начин се поощрява социалното разделение в училищата и се създават условия за дискриминация.

Manolova

“Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България. То насажда дискриминация и поощрява социалното разделение между тях”, посочва Манолова.

Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието. “Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система”, подчертава тя.

“Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати. Тя трябва да изгражда достойни, ерудирани и образовани млади хора”, категорична е омбудсманът.

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme