Президентът Радев обяви важно политическо решение

prezident Radev

Президентът Румен Радев свиква на 9 октомври 2017 година заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. То ще бъде посветено на борбата с корупцията.

Държавният глава смята, че трябва да бъде създаден единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. По-рано той заяви, че в концепцията за съдебна реформа на управляващите от ГЕРБ и в проектозакона им за борба с корупцията липсва достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

“Крайно време е да имаме ясен, много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване и подготовка на обвинение. И то обвинение, което да издържи в съда. В този орган трябва да влязат служители с компетенцията на ДАНС, на разследващи полицаи, IT специалисти, експерти в областта на финансите, банковото дело”, обясни Радев в интервю за БНР през юни.

Krum Zarkov BSP

ГЕРБ и БСП внесоха два отделни законопроекта за борба с корупцията. Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган.

“Обещанията, че органът за борба с корупцията ще се избира от Народното събрание, както предлагат от ГЕРБ, означава, че това ще се прави от управляващото мнозинство”, заяви в средата на този месец заместник-председателят на парламентарната група “БСП за България” Крум Зарков.

Ninova

“Обща е позицията ни със Съюза на съдиите за специален антикорупционен орган, а не механично събиране на досега съществуващи”, каза през миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя направи това изявление след среща с представители на Съюза на съдиите в България. На нея беше представен проектът на партията за антикорупционен закон. „Те смятат, че е възможно и допустимо президентът да назначава председателя на органа. Не е противоконституционно, а е възможно и допустимо – този орган да има разследващи функции”, коментира Нинова.

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme