Хранилище за радиоактивни отпадъци строят у нас, въпреки протестите на хората

atomna centrala AEC Kozlodui

Изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци започва в района на атомната централа “Козлодуй”. Това става въпреки протести и обжалвания от страна на природозащитници и местни хора срещу съоръжението.

Хранилището било предназначено за преработени и обезопасени радиоактивни отпадъци, твърдят властите. В него ще бъдат съхранявани отпадъци от промишлеността, медицината и бита, от спрените малки блокове (1-4) на АЕЦ “Козлодуй”, както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности. На обекта нямало да се съхранява отработено ядрено гориво, което и в момента се транспортира до Русия.

Националното хранилище ще представлява съоръжение с няколко слоя защита. Отпадъците ще бъдат предварително обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове. Те ще бъдат вкопани в земята.

Планирано е хранилището да бъде в експлоатация 60 години. След това се предвижда то да бъде затворено. През целия период на експлоатация и в следващите 300 години съоръжението ще е обект на постоянен контрол от страна на оторизираните органи.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...
  1. Не ми.допада идеята за постеоояването на ново рядиоактивно хранилище.

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme