Откриха още от токсичния продукт, който са ни продавали и са ни тровили

iaica fipronil opasnost

В България са открити още 500 килограма яйчен жълтък на прах, който е бил отровен с токсичен препарат. Партидата е доставена от Германия и в нея е открит опасният пестицид фипронил.

sladoled

407 килограма са открити в склад и ще бъдат унищожени. Останалите 93 килограма яйчен жълтък на прах са използвани за производството на 12 500 килограма сладолед. Той бил изтеглен от пазара, твърдят от Българската агенция по безопасност на храните, но не казват – колко от този сладолед е продаден на хората.

Миналата седмица те съобщиха, че са открили още 500 килограма яйчен прах, който е бил заразен с отровния препарат. Въпросният продукт е бил внесен в България още през месец март, но чак, когато от Европейския съюз са ни уведомили за него, нашите власти са реагирали. Заразеният яйчен прах от тази партида е бил използван при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза.

shema fipronil otrova

“Яйчният прах е доставен в един търговски склад, който го е „разпределил“ към две производствени фирми”, съобщиха от министерството на земеделието. Фирмите, които са произвели продукти със заразения яйчен прах, били “от София и Стара Загора”.

Възмутителното е, че нашите власти отказват да ги назоват. Освен това историята “се покрива” и не й се дава много голяма гласност. Нито премиерът Борисов, нито министърът на земеделието Порожанов коментират вероятността – хиляди българи, сред които и много деца, да са били тровени с опасния препарат чрез сладоледите и майонезата, в която е вложен фипронилът.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme