Президентът Радев със силно изявление за героите на България

rsz_radev_petrova_niva

“Тук, на историческата “Петрова нива” – по-силно откъдето и да е, усещаме несломимия дух на гордите Преображенци. На онези юнаци, дръзнали – без външна помощ, да изправят глава в отчаяна, но достойна битка за справедливост. Вдъхновени от делото и заветите на Левски, от саможертвата на Ботев – на всички, които преди тях положиха живота си на олтара на България, тракийци не се поколебаха да въстанат заедно със своите братя българи от Македония”. 

Това заяви президентът Румен Радев, който участва снощи на “Петрова нива” във възпоменателната церемония по повод 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в Странджанско.

Отбелязването на годишнината се провежда под патронажа на българския държавен глава.

Ilindensko preobrazhenskoto vastanie chetnici

В изказването си президентът подчерта, че “1903-а остава в нашата история като героична и кървава година. Днес всички свеждаме глави с благодарност и почит към “българските спартанци”, които поеха пътя към своята гибел и към вечната слава“.

Държавният глава посочи, че сме длъжни да помним тези, които отдадоха живота си за правото ни да живеем като един народ – в общо, свободно и независимо Отечество.

Президентът Радев добави, че сме длъжни да бдим над земята и суверенитета си. Трябва да пазим паметта за жертвите, да помним хилядите изоставени и изпепелени домове и имоти на тракийци, принудени да напуснат родните си места.

loading...
  1. Червените са полудели! Силно изявление за трагедията в Барселона, силно изявление за героите на България, силно… силно…. Ако пръдне силно ли ще бъде? А ако се наака?

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme