Турция спря парите на имамите у нас

djamia_23
Близо 630 служители на Mюфтийството останаха без заплати и не е ясно кога и откъде ще бъдат изплатени те, пише Фрогнюз.

Служителите в джамиите останаха без средства заради спирането на парите за трите мюсюлмански училища и висшия институт.

В смолянското село Търън не разчитат на пари от мюфтийството за заплата на имама. Всеки месец вярващите отделят по два лева за възнаграждението му.

„Тъй като не изпълнява указанията на Главно мюфтийство и другото мюфтийство, тъй като в Търън винаги се изповядвала изконната религия, която е от едно време, която нашите деди са изповядвали по принцип. Новите налагат някои нови моменти…”, обяснява причините кметът на селото Явор Говедаров.

От години Мюфтийството у нас разчита на даренията от турското вероизповедание Дианет. От края на март обаче пари не се превеждат.

„Когато ние търсехме информация защо не получаваме дарения от Дианета за поддържане на трите училища и ислямския институт, отговорът беше, че финансирането е спряно, защото България едностранно е разтрогнала протокола”, обяснява пред bTV главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

От Министерския съвет отговориха, че споразумение за издръжка на мюсюлманските духовни училища у нас няма и не е имало.

Протоколът, за който Мюфтийството говори, е от среща между двете вероизповедания и отразява готовността за сътрудничество, но е без правна стойност.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...
  1. ТОВА НЕ Е ЧЕСТНО,НАЛИ ИСЛЯМА НЕ ПОВЕЛЯВА ТАКИВА НЕЩА.ТЕ ПОЧЕРНИХА СЕЛА И ГРАДОВЕ С БУРКИ И РАЗНИ ДРУГИ НЕЩА ДА ПРЕВЪРНАТ БЪЛГАРИЯ В ТУРСКИ ВИЛАЕТ И СЕГА ДА ГИ ОСТАВЯТ БЕЗ БАКШИШ! Я СИ СТЕГНЕТЕ ЕДИН ПРЕВРАТ НА ЕРДОГАН И ВСИЧКИ ЩЕ ВИ ПРИБЕРЕ В ТРЮМОВЕТЕ СИ И ЩЕ НИ ОТТЪРВЕ

  2. Ами не се бойте,ще минат на наша хранилка,никой не е останал гладе в България,дето е на някакъв пост,наказва ги ердогана,дето нищо не правят в България

  3. не са си ги заработили……..

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme