Акад. Георги Марков: Вапцаров не е терорист, а идеалист комунист и не е бил член на БКП

660_edf681a058408d594c1020f4c6098a5a

Никола Вапцаров не е терорист, а вярвал, че е възможно в България да се установи социално справедливо общество. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю за Фокус по повод 75-годишнината от разстрела на поета Никола Вапцаров. По думите му Вапцаров е изключителен.

„Участва за една идея, за една по-справедлива кауза. Тогава са се надявали, че са борци за социална справедливост в защита на бедните срещу богатите. Така Вапцаров възприема и класовата борба. Не е трябвало да бъде толкова сурово наказан, но бързо му изпълняват присъдата“, коментира акад. Марков.

Според него Вапцаров е идеалист комунист, но не е член на БКП. „След 1989 г . някои се увлякоха да рушат паметници на загинали млади партизани, на бойни групи, но не трябва, защото това са младежи, които са вярвали в една идея. Друг е въпросът, че след войната те не са виновни за това, което се случи. В историята трябва да има палитра. Трябва да отхвърлим черно-бялото мислене и загрозяване на историята. Вапцаров трябва да си остане, да не се преименуват училища. На Слатинския Редут имаше гимназия „Никола Вапцаров“, сега вече мисля, че не се казва така. Това е пак един отклик на омразата от Гражданската война в България“, коментира историкът.

Подобни публикации


loading...
 1. тоз измислен “академик” да отива да прави нощни бдения…баят народ сте се нагърбили да пренапишете историята Българска….ама няма да стане

  1. Ние историята я знаем ,колкото и да се опитват хамериканците да я променят Върви се прегледай Атанасов ,продажници

  2. Ами кой и даде диплом на тази учителка,те са виновни,преподаващите и на това ли я учиха толкова години!

  3. Да….имало е комуяги и….комунисти….даже първите са били видни и яростни членове.

  4. Петко Илиев земен съм….и не съм се борил за псевдоакадемизъм

  5. Atanas Atanasov , ти си измислен, ако си земен няма да бълваш простотии!

  6. кое е простотия…за другаря марков ли…или за пренаписване на историята както рязаните и говедарите го искат

 2. Преди да се каже дали Вапцаров е комунист трябва да се прочета творчеството му.

  1. КОМУНИСТ не е обидна дума….а некои хора я обърнаха в наречие….ай да видим псевдодемокрацията и еврогейщината докъде ни докараха….глад, престъпност и кенефа на света май

 3. Това е отклик на лудоста на един народ, който не така и не разбра, че разрешавайки да му се подменя историята и да се унищожава миналото му, просто ще се изгуби в бъдещето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme